用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊緣人
go

邊緣人 [複製鏈接]

九龍城區, 男仔, 邊緣人,阿仔心儀旅港, 如自行兩間選旅港, 丘佐榮, 機會大嗎? 會唔會讀得好吃力呢? 有朋友提議, 其中一間選沙田1c, 但我唔熟悉沙田區, 請問可唔可以俾d意見我呢?另外請問五旬節中學係band 幾? 校風好嗎?

chun媽  再看看第二次呈分試成績,如果唔想搏,自行第二可試丘佐榮,個人認為丘佐的DSE跟旅港的成績差不多  發表於 13-11-22 21:28
   1    0    0    0

回覆:bazz2013 的帖子

如果亜仔喜歡旅港,自行一定要選,如果自選唔得,還有扣門机會,迦密會比邱好好多,邱可留第二輪,五旬節好似Band2尾,唔知會唔會再差:;pppp:

Yanamami  迦密喺band1A?邊緣人好似好危。要睇埋P4成績表。  發表於 13-11-22 14:19

回覆:邊緣人

其實第二次呈分試之名次出了未?你更可清楚亞仔的名次,問番你亞仔讀的小學的意見,去年派位情況,作參考,我亞仔去年是band one 尾,自行有2nd in, 亞仔話in 得唔錯,可能是排名不高,派位時未能入旅港,後來再扣門,成功入左旅港,其實,我亞仔間小學,每年差唔多有成10個學生入旅港,個人估計與就讀小學有關。

引用:九龍城區,+男仔,+邊緣人,阿仔心儀旅港,+如

原帖由 bazz2013 於 13-11-22 發表
九龍城區, 男仔, 邊緣人,阿仔心儀旅港, 如自行兩間選旅港, 丘佐榮, 機會大嗎? 會唔會讀得好吃力呢? 有朋友 ...
或試自行沙田1.鄭榮之 2.聖心

我覺得旅港對band 1中同學來說都並不容易於自行時成功。叩門就視乎小學的質素和叩門同學的互相比較,如果只係因為自行選旅港為了可以叩門,我就並唔讚成。

旅港以往都是好多區內介乎band 1頭至中的同學的選擇,論區內名氣僅次於喇沙、MCS、華英、迦密甚至趕過了因為搬校重建的黃笏南。所以,如果以邊緣人去選擇旅港,可能有個別情形由於體藝方面或者其他活動上的特異功能,又或者同學有非凡的面試表現,可藉著第一輪全in的機會得以發揮而獲得成功,一般情況下的機會都較微。

上年因減派、升中人口減少的影響,會出現不少亂局,有應該派得到的又話派不到,不可能派到的又可以派到的情形,連丘佐榮這間本身並不是band 1同學的熱門首選學校卻竟然有家長話第三志願都派不到了。此等個別的情形可以作為選校時的參考,但不可以作為基礎。考慮的同時,還要加入邊緣同學的特別因素,小心上年有好多真band 2同學都可以搏到band 1學校,這絕對會影響老師為同學作判斷時的準確性。

因此我覺得在自行時不論選旅港好,丘佐榮也好,沒問題,就算機會是細都好,並不是因為那只得幾個的叩門位,而是因為乙部還有很多機會給同學去搏一搏,並不需要太心急於自行時揀一間未必會令你後悔入讀,但卻會後悔為甚麼選得太早的中學!

因為還有一次呈分試的機會,亦因為你還有一次變成真band 1同學的機會,前面有17*個喇沙的非保留位可以嘗試,亦有75*個華英的學額供選擇,還有黃笏南的96*個位、迦密的78*個位,還有旅港、丘佐榮、銀禧...................。

註:有*的代表上年的數字,在211減派的政策和配合教局借調他區的政策下,應該會減一個或更多的數目,詳細數目多少要留意四月尾教局的公佈。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:我覺得旅港對band+1中同學來說都並不容易於

原帖由 ohnono 於 13-11-23 發表
我覺得旅港對band 1中同學來說都並不容易於自行時成功。叩門就視乎小學的質素和叩門同學的互相比較,如果只 ...
有無睇到,人地係心儀祣港,不是為了日後叩門,如果是喜歡不防一試,

引用:Quote:原帖由+ohnono+於+13-11-23+發表我覺

原帖由 HERMIA-WONG 於 13-11-23 發表
有無睇到,人地係心儀祣港,不是為了日後叩門,如果是喜歡不防一試,

...
我已經答了樓主的問題。樓主的難在於是邊緣人,如果只為心儀而忽略程度和成績的配合,機會是微的,若為了曰後可以叩門而選旅港,忽略了自己的叩門能力,我相信亦只會越走越遠。
上面亦解釋了大抽獎是可行辦法,可以好好利用,唯一是要承受抽獎的風險。選校時要視乎家長的意願和能力加上策略才易找到理想和心儀的學校。

:verycold: :verycold: :verycold:

多謝各位意見, 阿仔只係有乒乓球學界的優異獎, 老師意見係選一間band 1尾, 最多兩間, 佢提議丘佐榮, 佢亦提到五旬節校風幾好, 兩次呈分都係邊緣人, 係唔知應唔應該博旅港, 小學上年得1個入到旅港, 邊緣人真係好煩, 好驚選錯

elbar  沙田 體藝   發表於 13-11-23 16:57

bazz2013 發表於 13-11-23 12:17
多謝各位意見, 阿仔只係有乒乓球學界的優異獎, 老師意見係選一間band 1尾, 最多兩間, 佢提議丘佐榮, 佢亦提 ...
如果兩次都是邊緣人,姑且以邊緣人的角度出發考慮。老師的意見在某程度上是有參考價值,我同意自行時以丘佐榮作首選。自行時,丘在區內並不是band 1同學的熱選,希望藉著自行時未有banding的情況下,有望在排名次序時有機會擠進百多二百個面試名單中,之後的面試就靠同學的表現了。以邊緣同學在自行時選band 1學校都算是艱難的,因此第二間可保險少少,男同學可以考慮陳瑞祺喇沙。始終邊緣同學有有機會第三次呈分後會跌band,如果唔想再在大抽獎時搏一搏的話,或索性選一間band 2頭中學,如何官或胡兆熾,希望可以提早擺脫只靠運氣的大抽獎。至於五旬節還是留待統一派位時用作保險之用好了!

引用:Quote:原帖由+HERMIA-WONG+於+13-11-23+發

原帖由 ohnono 於 13-11-23 發表
我已經答了樓主的問題。樓主的難在於是邊緣人,如果只為心儀而忽略程度和成績的配合,機會是微的,若為了曰 ...
明白,我們也是擔心小朋友升學,大家也是過來人,上年自行就是沒有為囡囡選旅港,到了臨放榜時為她準備叩門學校時,才發覺如自行沒選,就沒叩門機會,當時也後悔,所以希望把訊識傳開,當時自選時選了兩間不在自已網内,其中一間是沒機會IN,所以放榜時十分擔心,好彩小女派了學校網Band 0ne 學校,希望樓主仔仔繼續努力,派到自已喜愛學校

好頭痛, 我究竟應該順從阿仔心意選旅港 , 丘, 還是穩陣起見, 選丘, 胡呢? (自行), 阿仔鐘意打乒乓球, 丘著重呢方面嗎?
‹ 上一主題|下一主題