用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問九龍塘真光難入嗎?跨區申請有機嗎? ...
go

請問九龍塘真光難入嗎?跨區申請有機嗎? [複製鏈接]

請問九龍塘真光難入嗎?跨區申請有機嗎?

小女成績介乎1C-2A,讀深水步小學

望賜教

elbar  或試 自行和派位 首選 聖母玫瑰; 直資 - 匯基(東九龍), 崇真   發表於 13-11-18 21:18
   0    0    0    0

如果誇區自行是肯定B1c而不是邊緣人的話就有好大機會!因為佢有聯繫小學,而且佢哋有3班英文班1班中文班,佢地會會先揀B1c的女生先,因為佢哋要維持有3班英文班的百份比先得,我囡囡間小學上年有2個去in,結果冇個得!我估計佢哋係B2生!因為在沙田區如果是B1)的學生是不會出區的,因為沙田區有成12間B1英中

謝謝你的意見
原來有英文班都唔錯

kafu26 發表於 13-11-18 14:05
謝謝你的意見
原來有英文班都唔錯
自行時,教局都未有banding出,中學好難推算到同學的真正組別,尤其係band 1尾2頭的這種情況。如果以九真和九龍城區的學額情況來看,我覺得band 1的女同學未必會在自行時選九真,始終到大抽獎時還有希望抽到更好的學校。所以九真是區內區外一班band 2同學的熱選,只不過九龍城區內已有不少程度較高的私、官津小,單係這些學校裡的band 2同學已夠填滿九真。如你的情況是區外1尾2頭的話,英文成績不太差的,都值得一試嘅!
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題