用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一邊間學英文好?急
go

小一邊間學英文好?急 [複製鏈接]

依家喺公文式學 好似效果不是太好 想轉 你地有冇得推介

5    0    0    0

回復 Wongyinheung 的帖子

有咩唔好呀?係咪遇上瓶頸位呀?講出黎睇下有無咩野幫到你

回覆:小一邊間學英文好?急

引用:依家喺公文式學+好似效果不是太好+想轉+你

我又想問下,公文或不停操練其實明唔明?
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆:icecream1222 的帖子

我個仔學左一年 真係識左好多生字 原來每日做十頁紙 因為上左小一 所以老師提意每日做五頁好啲 學少左野 同埋阿仔喺小學上外籍老師堂都知老師講乜 所以我覺得對佢幫助吾大 你地又點睇呢?我依家幫佢報左英國文化協會

Wongyinheung 發表於 13-11-9 21:27
我個仔學左一年 真係識左好多生字 原來每日做十頁紙 因為上左小一 所以老師提意每日做五頁好啲 學少左野 同 ...
唔…通常老師叫小朋友減少量,係可能個期考試,驚佢負擔大,就會減輕,之後有無叫返老師做返平時個量呀?

回復 Wongyinheung 的帖子

咁你仔仔都幾叻呀
上左一年都知NET講咩,但你個陣仔仔讀到咩level呀?
BC同NET既會話都會多D,
但上小學閱讀理解會越黎越多架啦喎~~
keep住公文英可以繼續儲返d生字,
而且讀上去多文章理解,對返學考試有幫助喎

我都認同大家講法,我仔仔已學公文2年,仔仔剛剛上了小一,英文評估都緊緊合格,但我都沒有想過放棄英文公文,因為越學越多英文,曰後越儲越多英文字,日後應該會有成績出來,反正我小朋友已習慣公文毛式,公文老師又好好,仔仔一升一級又好有滿足感,所以會斷續給他學

回覆:Moneyy太 的帖子

LevelB

Wongyinheung 發表於 13-11-9 21:27
我個仔學左一年 真係識左好多生字 原來每日做十頁紙 因為上左小一 所以老師提意每日做五頁好啲 學少左野 同 ...
我個仔之前都係十張紙, 跟住去到唔記得咩LEVEL先生轉咗5張, 開頭我以為先生覺得佢唔得所以轉5張, 跟住先生話係所有人到呢個LEVEL都係建議張的. 其實雖然少咗張數, 但查實D野又深咗啫, 如果你覺得小朋友應付到10張可以叫佢比10張你小朋友做. 公文話要COMMIT 3年會明顯睇到成果, 我個仔讀咗2年半, 英文成績一路都OK, 生字又識得多, 雖然學咗既佢未必100%記得晒, 但當學校課程教到時佢就PICK UP 得快好多. 我相信一路浸遲D會見到成效所以自己目標想個仔讀晒成個課程.

回復 jojoplanet 的帖子

一起加油

引用:Quote:Wongyinheung+發表於+13-11-9+21:27+

原帖由 jojoplanet 於 13-11-19 發表
我個仔之前都係十張紙, 跟住去到唔記得咩LEVEL先生轉咗5張, 開頭我以為先生覺得佢唔得所以轉5張, 跟住先生 ...
是,好多人话公文英唔得, 其實是父母太心急,学语文不是学烹飪,即刻可以煮起个餸或焗出个蛋糕~~语文是要浸的,浸出來的才是真功夫, ERP確是很好的英語阅讀学習橋梁

yanyanmanman 發表於 13-11-19 10:36
回復 jojoplanet 的帖子

一起加油

longlokma 發表於 13-11-19 10:42
是,好多人话公文英唔得, 其實是父母太心急,学语文不是学烹飪,即刻可以煮起个餸或焗出个蛋糕~~语文是要 ...
係..如果父母要小朋友速成...公文的確不是他們要的茶..但我唔相信如果要語文好係唔會有速成, .

引用:我都認同大家講法,我仔仔已學公文2年,仔

原帖由 yanyanmanman 於 13-11-19 發表
我都認同大家講法,我仔仔已學公文2年,仔仔剛剛上了小一,英文評估都緊緊合格,但我都沒有想過放棄英文公 ...
得罪問句:識咁多生字,已能同外國人交談嗎?

回覆:小一邊間學英文好?急

語文要好,不二之法...........多閱讀(最好在年幼時一起陪讀開始)

chunsamyuen  agreed.  發表於 13-11-19 12:58

skmibb 發表於 13-11-19 11:07
語文要好,不二之法...........多閱讀(最好在年幼時一起陪讀開始)
閱讀當然一定好但要睇小朋友肯唔肯. 同時間安排, 好似我個仔, K1時成日要我同佢讀但當時剛有咗BB好疲累冇精神同佢讀, 大D相同佢讀佢唔肯, 小學想讀但敏晚做完功課無時間. 但我未返家佢有時間肯自己做公文.
公文不能令你有FLUENT ENGLISH因為佢無PRACTICE ORAL的.. 但你係ORAL最基本你都要識字同文法, 所以公文打好呢方面個底到要講事半功倍..(個人認為).

引用:Quote:skmibb+發表於+13-11-19+11:07+語文

原帖由 jojoplanet 於 13-11-19 發表
閱讀當然一定好但要睇小朋友肯唔肯. 同時間安排, 好似我個仔, K1時成日要我同佢讀但當時剛有咗BB好疲累冇精 ...
其實無需額外搵時間讀,好多時候都可以讀。例如:臨瞓前十分鐘,出街食飯,等車.....

‹ 上一主題|下一主題