用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今天好傷心! 好灰! 好想呻吓!
go

今天好傷心! 好灰! 好想呻吓! [複製鏈接]

今天好傷心! 好灰! 好想呻吓! 我嗰囝是A仔, 上年四年級才確診, 情緒時常失控, 最近剛升上五年級, 功課壓力很大, 時常都發脾氣, 今天早上佢話要我一定要接佢放學由補習班回家, 我跟他說我今天有同事放假, 要做埋佢d工作, 今天要加班, 佢聽後大發脾氣, 學校早上要家長在家幫小朋友量及寫回體溫及家長簽名, 我當時只是同佢講你未比我寫體溫, 佢就用本手冊好大力掉在電視枱前, 剛巧手册飛撞在我身上, 但心痛在我心上, 唔好意思要大家聽我呻吓! 因為我老公到現在都唔係好接受囝有症, 所以想講出來呻吓!
   0    0    0    0

好明白你的心情,我有時會安慰自己,做父母唔好label 佢係A仔,A 唔A 仔都要盡力教好佢,當然我們的挑戰會好多好多,我有時會好呀Q地想,反叛期d小朋友都會咁啦,不過佢地的反叛期來早了,傷心完哭過就起身再來過,日日如是者,對自己都是一種修煉

有冇用藥?用藥情況唔係應該有改善嗎?

有食緊Ritalin, 但情緒仍不受控

引用:有食緊Ritalin,+但情緒仍不受控

原帖由 creamymami2007 於 13-11-01 發表
有食緊Ritalin, 但情緒仍不受控
有朋友的仔吃Concerta情緒好咗好多,同醫生倾傾

醒目開學勳章 王國長老

回覆:今天好傷心! 好灰! 好想呻吓!

佢係控制吾到,你記得嗎?其實萬事離吾開訓練同食藥。如果情緒吾受控可能真係考慮轉藥。另外a仔係衝動,但識分析對錯,等佢冷靜落黎同佢傾返,佢會明白的。額外包容就會有額外回報,加油

回復 Charlotte_mom 的帖子

多謝各位媽咪提示, 我囝囝食了2日Concerta18mg, 但囝囝話好大粒, 唔肯食, 所以食番Ritalin, 佢好固執, 根本唔聽我勸, 我因此已經失眠了好一段日子 :(

giftedpig  我仔都好固執  發表於 13-11-6 12:42
‹ 上一主題|下一主題