用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC 有沒有簡介會和開放日?
go

QC 有沒有簡介會和開放日? [複製鏈接]

如題! 謝!

1    0    0    0

無簡介會, 開放日 2014年3月28~29日

以往,皇仁的簡介會是在PreS1舉行當天,家長在課室等候同學考試的時候,校長、副校長和各專責老師會一起向家長介紹皇仁的校內情況,考試、測驗的細節、學校的紀律和訓導,還有最精彩的就是校長會向家長講述今年的報名情形、收生準則和收生概況。

今年換了新校長,唔知重有冇呢d野講Lu!
:verycold: :verycold: :verycold:

我估樓主想知是自行收生前的簡介會

回復 ohnono 的帖子

請問QC收跨區生的準則是怎樣?

引用:我估樓主想知是自行收生前的簡介會

原帖由 BSCYL 於 13-10-30 發表
我估樓主想知是自行收生前的簡介會
係的。不過有冇都唔緊要,最緊要你明白係要跟其他人競爭和最緊要夠信心來報名就得。

:verycold: :verycold: :verycold:

引用:回復+ohnono+的帖子 請問QC收跨區生的準則

原帖由 pswongg 於 13-10-30 發表
回復 ohnono 的帖子

請問QC收跨區生的準則是怎樣?
最主要係每間小學都唔會收得多,一個起两個止,還是自己學校裡的競爭,有時會第二臝第一,關鍵在活動獎項和最重要可以搶回不少分數的面試。有時,同一學校内各名次的分數只係相差好少,考第一又入吾到的都吾少。夠瞻你就來啦!

引用:Quote:原帖由+pswongg+於+13-10-30+發表回

原帖由 ohnono 於 13-10-30 發表
最主要係每間小學都唔會收得多,一個起两個止,還是自己學校裡的競爭,有時會第二臝第一,關鍵在活動獎項和 ...
哈哈,有意思當然,有特異功能才能成功衝鋒陷陣!

引用:Quote:原帖由+ohnono+於+13-10-30+發表最主

原帖由 loktungpapa 於 13-10-30 發表
哈哈,有意思當然,有特異功能才能成功衝鋒陷陣!
有乜功能都好,你都會有機會輸係面試,我認為每一部份都要好和平均。

面試是一組人上嗎? 有筆試嗎?

排骨媽媽 發表於 13-10-30 22:15
面試是一組人上嗎? 有筆試嗎?
今年轉左校長,唔知會唔會有變化。以往係2個老師對一個的。筆試是教局唔容許的,所以所有中小學在面試的環節是唔容許的,皇仁都唔會例外,沒有筆試。
姑勿論面試的形式有沒有改都好,面試最緊要不離禮貌、態度積極、眼神、語調和談話內容。

排骨媽媽  唔該. 請問大約會有幾多個位比敲門學生?  發表於 13-10-31 22:09
‹ 上一主題|下一主題