用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

想問TT主流班家長 [複製鏈接]

小女有幸被TT主流班取錄了!
請問大家覺得音小/崇真邊間好D?
我們一家是基督徒,2間係相同理念!
音小校舍靚,唔洗煩中學!音樂教育好似幾好,雖然我囡囡未學過音樂!但學費+雜費幾貴!因我家還有個細仔!
崇真語文好似強D、又平D,老字號!
點揀好呢因TT下星期要留位,又不想hold住個位!
最後,我們目標希望仔女可就讀本地大學! 懇請在學家長解答!

1    0    0    0

回覆:angie0828 的帖子

我個仔兩年前係國際部畢業,J5時,佢有但女同學轉入咗音小,但讀唔夠一個月,就轉回TT,她說音小的同學仔,個個鋼琴都已經8級,重識幾種樂器。妳要衡量一下,自己的女兒是否對音樂有强烈的興趣。

引用:我個仔兩年前係國際部畢業,J5時,佢有但女

原帖由 andrewwcng 於 13-10-16 發表
我個仔兩年前係國際部畢業,J5時,佢有但女同學轉入咗音小,但讀唔夠一個月,就轉回TT,她說音小的同學仔, ...
想請教你覺得崇真好嗎?升中情況如何?謝謝。

回復 angie0828 的帖子

祟小的確語文能力會強, 因為日聽夜聽, 阿仔d普通話發音都幾準, 但祟小行玫混亂, 如果你問問題, 佢地要指定老師/人員答, 不是office 全部人都知, 校車都幾早, 據我知有d家長住荃灣區 ... 要六點幾上校車....返到校是7:15, 但8:00 才上課..音小資料不太清楚, 但我有朋友之前讀, 真係要學最少2-3樣樂器

引用:回復+angie0828+的帖子 我同你情況一樣,

原帖由 Pertra 於 13-10-17 發表
回復 angie0828 的帖子

我同你情況一樣,我會選TT,最少兩文三語強。
Thx

我仔讀學劵幼兒園,讀完同唔識字冇分別。
小一上學日日嗌聽唔明老師講野,經過日日聽,日日講,下學期已經冇問題。

回復 Rockymummy 的帖子

其實妳可以從校website找到. 當年入TT, 都是校長講過基祟會做到國際部一樣, 但5年過後, 家長們發現事與願違, 紛紛找出路, 如無記錯, 有7個入啟思, 5個入劉平齋, 5-6個入基祟. 基於深水埗BAND 1學校不多, 大部份都要垮區挑戰. 其實學校曾經講過有超過40%入BAND 1. 祟小出來的都很受歡迎, 因語文能力(講及寫)都很高, 但較為適應活動教學方法, 所以, 妳可能要預備中學時, 都是耍入讀一些付費的中學.

如果基崇可以做到啓中的國際化就好啦、起碼 有得選擇本地/IB 課程。
‹ 上一主題|下一主題