用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會基愛小學轉了新校長,大家覺得怎麼樣? ...
go

聖公會基愛小學轉了新校長,大家覺得怎麼樣? [複製鏈接]

聖公會基愛小學轉了新校長,大家覺得怎麼樣?
   0    0    0    1

引用:聖公會基愛小學轉了新校長,大家覺得怎麼樣

引用:Quote:原帖由+paulinefll+於+13-10-12+發表

原帖由 apsm 於 13-10-12 發表
基愛一向都麻麻,

就算舊校長都係佢自己本身有熱誠,
請問基愛同善導屬區內band幾架?

引用:Quote:原帖由+apsm+於+13-10-12+發表基愛一

據我所知,小學是無分banding 的,而陳校長是很有愛心,聽講在以往任職的學校很受家長和學生歡迎,陳校長到任是基愛小學的福氣。朋友說基愛的老師有熱誠和愛心,他們的課程也不錯,網頁見到學校有家訪。予其在這聽人說,不如自己親身去了解和感受一下。

回覆:聖公會基愛小學轉了新校長,大家覺得怎麼樣?

我就試過參加佢地d 講座,佢地辦d 講座,有時都係老師負責主講返,我又覺得佢地d 老師都好nice 同好專業,我覺得你都可以自己親身去學校參加活動去感受一下。

回復 apsm 的帖子

看你的署名,好像是學校的老師,太好了,很多選校的問題,可以請教你嗎?

我上次去聽講座,見佢個新校長好後生,好好笑容,同的家長同學好好傾,感覺幾好,除左成績外,我想為仔仔搵間有愛心既學校,話哂都係讀六年,老師你係咪同區架?有咩好提議?你係邊間架?係咪善導?我都想了解下善導呢?

引用:我上次去聽講座,見佢個新校長好後生,好好笑

apsm 發表於 13-10-16 20:17
為何你咁諗??

我只係好熟果頭-
對吾住,因為你個名apsm我成日係D學校網頁見到,以為係老師稱呼!我個仔自己有讀拼音班,請問同區有邊間小學英文拼音好架?好似得基愛有得學拚音WOR?

引用:Quote:apsm+發表於+13-10-16+20:17+為何你

啊......原來係咁,但係我上次見到善導的老師係學校門口"狂鬧"D學生WOR......咁既表現......又有學生係巴士上講"粗口"......咁......

引用:啊......原來係咁,但係我上次見到善導的老

引用:Quote:原帖由+paulinefll+於+13-10-17+發表

原帖由 apsm 於 13-10-17 發表
我吾知呀!

只知基愛舊校長話自己係教院英文系畢業(門外banner睇),所以推行phonics.

請問你放學時見到d老師有咩問題?單憑放學見下就斷定d老師,會否過於武斷我今日去了奧數,我又覺得很好!好多學校都舉辦活動比幼稚園學生參加!我見小朋友好開心喎!有得玩又可以測試下小朋友程度,我唔明你唔buy d 咩?我見d老師都好nice!陳校長好親切,對小朋友好細心!我覺得咁後生做校長,一定有佢優勝既地方!而個講座都好有用!唔係你講成咁喎!

引用:Quote:boyceyan+發表於+13-10-19+23:23+請

原帖由 apsm 於 13-10-20 發表
攪親活動....OPEN DAY 多數都比D好野你睇, 吾通會........
純粹個人睇法, 不喜勿插

咁請問你咁熟悉呢區,有邊間學校open day係比衰野人睇!人地做得好就話特別function梗係show好野,做得唔好既話又比你話!其實你想點呢咁你直覺覺得善導實在,點實在法呢?舉例說說吧!單靠感覺欠左d說服力!我又好想知基愛老師點解要嘔,你係見到佢地帶放學咋喎就咁反應?可否說清楚?

回覆:boyceyan 的帖子

講得好!我buy你。討論區是自由發言之地,但說話都應該有根有據。我不是基愛或善導家長,但認識有朋友在基愛工作,從而知道了胡校長這人,和他在基愛為基層學童所作的努力,十分欣賞!

回覆:apsm 的帖子

你點知其他老師唔識 phonics呢?你好熟嗰頭,你有潛入人地學校深入了解嗎?

回覆:apsm 的帖子

好多幼稚園都有搞奧數活動㗎,真正奧數係俾有數學潛質,一般課堂滿足唔到佢嘅學童去玩,唔係去上課程,狂操數咁就學得識㗎。

引用:講得好!我buy你。討論區是自由發言之地,

原帖由 helenli 於 13-10-20 發表
講得好!我buy你。討論區是自由發言之地,但說話都應該有根有據。我不是基愛或善導家長,但認識有朋友在基 ...

我不過議事論事,我相信每間學校都有自己的特色,不同的學校就是要讓不同性格的小朋友入讀!再者,單憑直覺去判斷,未免以偏概全,apsm從頭到尾也沒法舉例証明佢既説法,成日只係話感覺,更加令我懷疑可信度!我沒有質疑善導老師,但我質疑佢對基愛的評價!我相信自己的眼睛,我見到基愛的校長和老師都很努力!

‹ 上一主題|下一主題