用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為何年年小一入學試(私/直)也是一樣撞期,其心何在?!!! ...
go

為何年年小一入學試(私/直)也是一樣撞期,其心何在?!!! [複製鏈接]

苦了所有家長! 還有其自的?
   0    0    0    0

edmondau.1 發表於 13-10-12 04:13
苦了所有家長! 還有其自的?

難道你覺得佢地打電話約時間嗎?
其實十月係好時候, 因為開學settle了, 又未到學校測驗考試, 學校工作的人無咁忙
今年已經好咗好多, 女拔轉咗平日, 九小又改後咗.
只係因為而家個個都報得多學校, 先大機會撞咁多間啫...
香港同九龍都報哂, 點會唔撞啫..

難道10月12日真是良時吉日,一天多過10間小學面試,引用Clearsky 的post
  1. 15512
複製代碼
.
全港有多少間私/直小學? 如身為家的你報多小為多報?如報10間, 間間也是多過千位值?請問入學機會多小?老師/學校有自己的校曆,但在一年360天為何年年也是同一天多過10間私/直面試(年年都是這幾間撞期)

考前諗定個priority, 唔使到時又要出d xxx vs yyy 你會點揀post, 可能係幫左大家都未定。

edmondau.1 發表於 13-10-12 07:45
難道10月12日真是良時吉日,一天多過10間小學面試,引用Clearsky 的post.
全港有多少間私/直小學? 如身為家 ...

與其陰謀論, 我情願好似Jessica_chung個post咁叫大家加油.
好以Mr Beast都話, 好多間都唔係得一日interview時間, 預早plan定幾時interview幾時報名, 係可以避免撞期的.
都有人報17間都無撞期, 計劃好就唔洗咁頭痕.

回覆:為何年年小一入學試(私/直)也是一樣撞期,其心何在?!!!

試想想,唔計間小學校內活動同假期,試問仲有幾多個星期六可以揀?
撞期冇可避免

回覆:為何年年小一入學試(私/直)也是一樣撞期,其心何在?!!!

間間小學都係差不多時間測驗,如安排在平日interview,又話撞返工,咁咪一樣。

醒目開學勳章 王國長老

我知道教育局應該有指引俾學校,幾時要交學生list。咁要趕deadline,九月頭學校又多野做,仲要見幾round,吾撞就奇呀

MrBeast 發表於 13-10-12 08:05
考前諗定個priority, 唔使到時又要出d xxx vs yyy 你會點揀post, 可能係幫左大家都未定。 ...
完全正確做法。
學校亦不知道你報很多間學校,十間八間,唔撞真係要感恩。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

School/ Int date: SHCS(PS)/ 7 Dec 13, St Clare's/26 Oct 13
School/ Aptn date: June 14.
校方是知道, 因校曆年年差不多都是以上10間撞正文昌日考小一, 不是偶然發生的!

School/Aptn date: Munsang/June 14

We hope the School Authorities  can understand this 'date' (文昌日) is not a
coincidence, yr by yr the same.

引用:+本帖最後由+edmondau.1+於+13-10-12+14:44

原帖由 edmondau.1 於 13-10-12 發表

School/Aptn date: Munsang/June 14
點解講講下講到文昌日,甚麼來的?有文昌時嗎?

咁上年同前年多間小學撞面試嘅星期六,難道又是文昌日?

全港幾百間小學,十月得4個星期六
自己計下條數啦

就算計埋星期一到日都系得31日,
我想問你點可以唔撞期?

回復 TiTiTiTi 的帖子

我的主題是小一入學試(私/直)-何來百多間?
請如題看多一次, 謝!

ok我錯
咁將我講既內容由“幾百間” 變成“幾十間”

結論...好似一樣

回覆:TiTiTiTi 的帖子

如果學校將面試安排於10月的星期一至五,又會有家長說邊有咁多假?

學校除了1st in 仲要安排2nd in, 有d仲想趕11月底自行前後公佈結果,所以聚於10月首2星期六無可避免.

回覆:為何年年小一入學試(私/直)也是一樣撞期,其心何在

12/10唔係咩好日子,而係星期六in完,老師仲有星期日+重陽2日休息。體諒下啦!學校都係好passive. 1000人定3000人都要全部面試。要搵好多家長/學生helper.

樓主,你寄信見工, 如果幾間公司面試時間撞埋一齊, 唔通又問[佢地特登夾埋呀?]

學校冇責任方便你可以去晒咁多間面試。

順便篩走d無誠意,拿它做後備的家長

rainbowcov  agree.  發表於 13-10-13 14:15
‹ 上一主題|下一主題