用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 食藥時間點安排?
go

食藥時間點安排? [複製鏈接]

第二個月食,今次醫生轉了隻for 8個鐘的。
之前就早,午各半粒。
我就返學前一粒,放學後一粒,咁佢放學做功課唔洗咁勞氣。
但今次醫生開了呢隻8個鐘,我俾佢返學前食,到放學,藥力都過晒,咁點專心做功課?

0    0    0    0

cae688 發表於 13-9-26 10:09
第二個月食,今次醫生轉了隻for 8個鐘的。
之前就早,午各半粒。
我就返學前一粒,放學後一粒,咁佢放學做 ...
醫生冇開埋4個鐘個隻俾你放學食?
8-)

回覆:anitawong21 的帖子

有呀,但醫生無叫我俾佢放學再食

有兩種做法:
一粒12小時有效的藥
OR
一粒8小時,再加一劑4小時有效的藥放學食
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:食藥時間點安排?

我個仔食12個鐘

回覆:lillymarie 的帖子

明白,唔該晒

回覆:食藥時間點安排?

如果放學後有需要可補多半粒或一粒俾課後功課,係何醫生教我的。

醒目開學勳章

回覆:Omerkion 的帖子

你好,請問你小朋友幾大呀?食12個鐘藥,午餐食得好嗎?
12個鐘藥是否自費的,幾錢一粒呢?
我仔岩岩升小一,本來食開上午4個鐘,下午4個鐘,,之後因為要上功課輔導班下午4點要食多一次,但係晚餐就食唔落飯了,要9點開飯先好些,所以醫生轉了12個鐘藥比我仔試,但我擔心學校午餐佢食唔到呢!

醒目開學勳章

我仔岩岩升小一,本來食開上午4個鐘,下午4個鐘,,之後因為要上功課輔導班下午4點要食多一次,但係晚餐就食唔落飯了,要9點開飯先好些,所以醫生轉了12個鐘藥比我仔試,但我擔心學校午餐佢食唔到呢!

醒目開學勳章

回覆:ReikoLau 的帖子

我仔小一呀,依家我係返學食半粒,放學食半粒,如果唔係,做唔到功課。
佢地放假就中午俾佢食8個鐘囉。

參考左咁多位的意見,但我都未敢早上食8個鐘,放學再食,因我月尾見醫生,想問清楚先。

我睇政府的,不太貴

‹ 上一主題|下一主題