用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生補習
go

小一生補習 [複製鏈接]

如果小一開始比佢補習,會唔會太辛苦?
因為補習社有額外功課比佢做,做唔曬唔走得,佢話時間大概7點半左右,咁樣小朋友會太辛苦嗎?

0    0    0    0

引用:如果小一開始比佢補習,會唔會太辛苦? 因

原帖由 doubleling 於 13-09-25 發表
如果小一開始比佢補習,會唔會太辛苦?
因為補習社有額外功課比佢做,做唔曬唔走得,佢話時間大概7點半左右 ...
有什麼驅使你去為小一生安排補習?更甚者為何要為孩子增加功課量?是你不認同孩子學校的功課安排嗎?給他課外多點時間閱讀及玩耍不是更好嗎?

回覆:小一生補習

因為小朋友本來係婆婆湊,因為校車本來到婆婆家樓下,但校車而家唔肯車小朋友放學,由學校到婆婆屋企係要搭兩程車,婆婆冇辦法周圍頻撲,所以唯有幫小朋友搵間補習可以幫我接放學的。。
都係被迫的,唔係覺得學校功課唔夠或者夾硬塞多啲野比佢做。。。

看小朋友能力, 如佢可以, 未嘗唔係好事! 我識人個子女由幼稚園開始已補足公文中英數, 又音樂, 又運動. 個家長仲同我講, 要小朋友自少忙慣, 佢就會慣, 唔怕辛苦!

回復 Truemum 的帖子

好忙=好辛苦!

醒目開學勳章 王國長老

只可以講補習社好既就教得好, 唔好既就會習慣左畀答案小朋友抄.

我囡 P.3 時因我要照顧老父問題去左補習, 只可以講成績仲差過我跟, 到 P.4 時我自己跟返晒 (齋對有無做齊), 成績仲好過去補習咁囉, 之後問返我囡, 佢話唔明唔識會畀答案咁囉.

你小朋友同我囡都係同校, 暫時功課量未算多, 再多既時間額外再加補習社畀既練習, 怕你小朋友頂唔順.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

我的意見是 : 代入小朋友的角色然後問自己覺得怎樣 ?

可否安排小朋友早d回家休息?

回覆:小一生補習

其實補習社嗰度都係跟功課默書,另外做補充練習,因為呢間補習社係幼稚園校長介紹過,話幾位舊生家長介紹過話唔錯,最主要係唔會講答案比小朋友聽。
每日中英數常都會喺堂上做嘅,如果有人早到去湊佢,佢都會比你接走嘅

nieualma  唔會讀答案, good  發表於 13-9-27 10:13

回覆:sandytaitai 的帖子

需知道我係迫於無奈的,唯有搵間好少少嘅唔比佢學壞

‹ 上一主題|下一主題