用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 正想緊,讀有學卷學校好?定係無學卷好?
go

正想緊,讀有學卷學校好?定係無學卷好? [複製鏈接]

現阿囡係無學卷的幼園讀緊n1, 正想緊K1好唔好轉番一間有學卷的學校就讀~
   0    0    0    0

回覆:正想緊,讀有學卷學校好?定係無學卷好?

學校只要係好我覺得就是可以了

回覆:正想緊,讀有學卷學校好?定係無學卷好?

我諗睇你要求d咩啦?想愉快學習當然選有學券啦,但要小朋友學得多,又想對升小有幫助我諗冇學券㑹好d!當然$都係考慮因素!

多謝你地的意見呀!咁阿囡應會留番係原校升K1 lu! 除非有好的龍校收阿囡才會轉了!因暫時都滿意阿囡個間幼園(最緊要係本區,不用長途跋涉咁返學)

lutang 發表於 13-9-22 23:24
我諗睇你要求d咩啦?想愉快學習當然選有學券啦,但要小朋友學得多,又想對升小有幫助我諗冇學券㑹好d!當然 ...
點解冇學券對升小有幫助呢?請指教。

回復 ylcyvonne 的帖子

我身邊有幾個讀冇學券既小朋友,因為喺學校已較早接觸寫字,認字,有較多既英文和普通話訓練,所以喺聽同講方面都有優勢,而且普遍課程較有學券既學校為深!當然啦,我相信好多家長都會出去再補底,而讀得冇學券既家長,一般都會再谷小朋友考小學.

回復 ylcyvonne 的帖子

其實我想講對考小學有幫助係指私校和直資!

回復 lutang 的帖子

明白!

我想問:
A 幼稚園: 遠啲啲、冇學券(都應付倒)、有名氣、難入
B 幼稚園: 近啲、有學券(慳番啲錢)、唔差、易入
兩間都收,讀邊間好呢?A 幼稚園會唔會對日後小學(非私校或直資)扣門有着數啲呢?
請賜教

遠dd, 即是唔係太遠,而又應付到學費,應該會揀A, 不過好多kinder都好多人識及多人爭,但真係要視乎邊間, 名氣大在邊方面等等,所以知道 AB係邊間會易d比意見
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

遠dd, 即係遠少少(唔係太遠), 咁我會選A幼稚園,始終有名氣些,應該對叩門有點幫助,但叩門都始終都要睇小朋友表現~

引用:遠dd,+即係遠少少(唔係太遠),+咁我會選A幼

原帖由 cherrypun 於 13-09-27 發表
遠dd, 即係遠少少(唔係太遠), 咁我會選A幼稚園,始終有名氣些,應該對叩門有點幫助,但叩門都始終都要睇小 ...
其實,我覚得有學券幼稚園又未必全屬愉快學習嘅學校,我仔而家讀果間K,有學券,但出名谷,我本以為要幫仔仔補底再報普通話、phonics,反而而家覚得教學的夠多了,課外活動我幫佢報興趣班而已!

lalamike, 請問介唔介意講係邊間架?同埋係邊區架?

引用:lalamike,+請問介唔介意講係邊間架?同埋係

原帖由 cherrypun 於 13-09-27 發表
lalamike, 請問介唔介意講係邊間架?同埋係邊區架?
港島東區的,相信很易猜中了

係港島區,太遠了……

引用:Quote:原帖由+cherrypun+於+13-09-27+發表

原帖由 lalamike 於 13-09-27 發表
其實,我覚得有學券幼稚園又未必全屬愉快學習嘅學校,我仔而家讀果間K,有學券,但出名谷,我本以為要幫仔 ...
請問你仔邊間幼稚園?

回覆:ylcyvonne 的帖子

如果負擔到當然揀A啦,不過你都話難入,咁盡力而為啦!其實小一叩門有d學校都會睇你讀咩幼稚園,因為佢地都想收d有質素嘅新生嚟提升學校質素,因為派位冇得揀,叩門就可以自己決定嘛!我見一d讀冇學券嘅小朋友又真係醒d嘅,因為佢地屋企負擔得起,會出去補底,大部分上到小學都冇難度;調番轉有學券嘅課程有一定規範,跟進度上小一就吃力少少,不過••••••都係嗰句:凡事都有例外,不可一概而論,只係我所見所聞啫!

‹ 上一主題|下一主題