用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 非啟思學生,係咪考到啟基機會好細?
go

非啟思學生,係咪考到啟基機會好細? [複製鏈接]

請問,啟思幼稚園學生,係咪收既機會好大?
啟基咁少位,又要留位比細佬妹,啟思又咁多分校,淨係收啟思幼稚園學生都無咩位淨啦.
咁非啟思學生,係咪考到啟基機會好細?
   0    0    0    0

回覆:littlecook 的帖子

我個女是啟基小一生,不是讀啟思幼稚園的,放鬆心情,讓小朋友開心去面試吧

回覆:非啟思學生,係咪考到啟基機會好細

我的小孩都係今年讀小一,亦不是讀啟思幼稚園,最重要係你認為該校的教學理念是否與你相同,不用擔心,唔去嘗試過又點知得唔得呢!。

回覆:非啟思學生,係咪考到啟基機會好細

俾多支強心針你。我女女今年小一,亦不是啟思幼稚園學生。

回覆:littlecook 的帖子

我女女也是剛剛入讀小一的新生,也不是啟思生,女兒现在天天也帶著笑容上學去

引用:我女女也是剛剛入讀小一的新生,也不是啟思

原帖由 fionmimi 於 13-09-27 發表
我女女也是剛剛入讀小一的新生,也不是啟思生,女兒现在天天也帶著笑容上學去

...
請問係咪唔收細仔細女?今日簡介會校監話9,10,11,12月出生的小朋友,家長應該安排遲一年入讀小一,6歲至7歲讀小一係對小朋友最好…… …… 即係無行了

evacalbee 發表於 13-9-29 05:48
請問係咪唔收細仔細女?今日簡介會校監話9,10,11,12月出生的小朋友,家長應該安排遲一年入讀小一,6歲至 ...

舊年無咁講的, 我大仔剛讀小一, 今年妹妹申請, 我地係第1輪面試的, 校監話跟官校一樣, 細佬妹必收, 但又話要足6歲8個月., 妹妹11月尾出世, 細女來的, 如出年9月入學只得5歲9個月, 我依傢好擔心囉, 如果真係因為咁唔收, 咪要重讀K3? 打亂了我地計劃, 煩惱中.

6歲8個月?? 會否搞錯左?? 2008年1月出世先有機會6歲8個月喎? 咁細路妹喺2008年2月後出世都唔係必收?

我星期一已打電話去問, 出年9月1日足5歲8個月就得喇

回復 littlecook 的帖子

唔該晒各位!

我覺得果個校監講的係心底說話 (希望收大B), 不過校監亦講明會細弟妹, 但無兄姐的會唔會影響呢? 請問有無家長係無兄姐又係細B入啓基? THANKS

(果個校監真係幾可愛^^ 好多爆笑位囉~~覺得佢係一個傳統又有愛心的教育者, 回答問題時又唔想講大話, 變左遊花園或者有時唔小心被CHOK 到佢講野)

我個女是12月細女,竟然有機會2nd interview

sze0203 發表於 13-10-3 12:03
我覺得果個校監講的係心底說話 (希望收大B), 不過校監亦講明會細弟妹, 但無兄姐的會唔會影響呢? 請問有無家 ...

my elder daughter was born in October when admitted in p.1 in 2011, she is now in P.3.

再俾多支強心針你。我仔仔今年小一,亦不是啟思幼稚園學生,佢日日都好鐘意返學~~

Anya 發表於 13-10-11 10:29

再俾多支強心針你。我仔仔今年小一,亦不是啟思幼稚園學生,佢日日都好鐘意返學~~ ...

回復 JHsbb 的帖子

多謝各位支強心針!
今個月尾去2nd in!
大家知道舊年几多人入2nd in 嗎?
今年我識既朋友,不論大細b,全部都有2nd in!

littlecook 發表於 13-10-11 16:18
回復 JHsbb 的帖子

多謝各位支強心針!

黎緊多數仲會加開第4及5場面見會, 有2ND IN都要有心理準備未必收, 只不過好過無2ND IN......

‹ 上一主題|下一主題