用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 初學買Yamaha 221 長笛好嗎?
go

初學買Yamaha 221 長笛好嗎? [複製鏈接]

如題thanks

2    0    0    0

回覆:初學買Yamaha 221 長笛好嗎?

見有人在二手市場$1800放售!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:初學買Yamaha 221 長笛好嗎?

正路選擇,我地都係

貢獻勳章

如果你唔識的話, 買二手要小心D, 因為長笛的 pad 如果用舊左或者保養得唔好, 就有機會漏氣或損壞, 要更換. 換 pad 要一千幾百.

如果買支新笛, 可免除你個問題, 頭一年仲有維修保養.

另外, 我唔係賣廣告, Yamaha 的平價笛 for 初學ok, 但如果玩得好要 upgrade 就買第二個牌子啦. 至於其他牌子, 我係指嗰D賣二三千, 但係唔知乜牌子嗰D, 就唔可好制啦, 因惠大大大部份都係 "國產 007", 品質好差, 好快唔掂.

引用:如果你唔識的話,+買二手要小心D,+因為長笛

原帖由 joemyt 於 13-09-07 發表
如果你唔識的話, 買二手要小心D, 因為長笛的 pad 如果用舊左或者保養得唔好, 就有機會漏氣或損壞, 要更換.  ...
非常同意!國產非常非常不掂㗎!唔好貪平,得不償失!
Yamaha 221品質上係比較有保證,對初學者來講已很夠用了,最多可勉強用到八級!
其實當你去到一定程度時,如五級或以上就可以考慮更好嘅牌子,因為音色係比較好,可考慮選擇日本嘅Muramatsu或Miyazawa,美國嘅有Armstrong、更專業有Powell,台灣製造嘅牌子通常比美國次一等,選擇時要考慮清楚!
建議Yamaha 221後,如不想日後換太多次,選擇價位約港幣兩萬或以上嘅長笛比較用得長遠,因價位港幣約萬多圓嘅長笛,不久就需要更換音色更好嘅長笛了!當你程度更高級時(8級或以上程度),四萬至六萬或以上嘅長笛才能滿足到你嘅要求及需要了!

joemyt  Muramatsu / Miyazawa / Powell 都係我杯茶, upgrade 之選 !  發表於 13-9-8 21:49

引用:Tomlee買Yamaha長笛有兩年保養架

原帖由 Dearivy 於 13-09-09 發表
Tomlee買Yamaha長笛有兩年保養架
係呀!早買早著數,差不多每年都有些調整價錢。

thanks all JMs.  A friend gave me a second hand 221.  How do I clean it? thanks

kwokangel 發表於 13-9-9 13:49
thanks all JMs.  A friend gave me a second hand 221.  How do I clean it? thanks
Ask Tom Lee(Tsim Sha Tsui)Tel: 2723 9932 (wood wind dept.)

其實都無咩其他更好選擇XD

YAMAHA 山葉 長笛規格表
http://www.yamahamusic.com.tw/in ... s-specification.htm
CFSS & SSGC

回覆:kwokangel 的帖子

宜家初學的學生都建議買yamaha 221
琴行買比較有保証

YFL-211 比較好因有分裂E鍵。我的女兒在使用它,分裂E鍵有助她於開始學習長笛時容易掌握這個調。
大部分的Yamaha高級和專業型號都有分裂E鍵。
CFSS & SSGC
‹ 上一主題|下一主題