用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀緊N班的小朋友家長
go

讀緊N班的小朋友家長 [複製鏈接]

請問小朋友讀緊N班的媽媽們,BB放學時是否表示唔想繼續返學或者表現得唔開心呢?如果系,會唔會打電話返學校了解下情況呢?
   2    0    0    0

maymail 發表於 13-8-26 16:54
請問小朋友讀緊N班的媽媽們,BB放學時是否表示唔想繼續返學或者表現得唔開心呢?如果系,會唔會打電話返 ...

囡囡今年8月開始返N班,起初都冇問題架,點知過咗大約十日、八日,惡夢終於發生,囡囡好驚返學,一着校服就喊,好辛苦至出倒屋企門口,去到學校門口又唔肯入,一味講「唔着校服、唔返學」,仲經常喺學校喊到嘔。試過問囡囡點解唔想返學校,但佢始終太細唔識講,又試過問班主任喺學校有冇不愉快事件發生,佢回答冇,只係話我個囡囡情緒容易大起大跌。但我認為小朋友抗拒返學總有原因,囡囡由一歲半開始已經返中心啲乜乜物物班,就算後期冇家長陪同得佢一個人上堂都冇問題,最多導師投訴囡囡坐唔定囉!今次真係頭痛,日日咁博鬥,好難“在愉快中學習”喎

小朋友唔想番學一定有原因,最普遍係分離問題。家長好難知道係學校有不愉快經歷或只是過渡期。我會睇佢放學表演(係咪次次喊住出),有無主動提學校的人和事(如有,又開心講或唱應該ok), 又會問下佢x老師有無同你唱歌/食餅/做運動..睇下佢咩反應。
細路仔好飄忽,所以佢久唔久會轉答案,但若長期唔想提/提起就negatove response...我傾向信小朋友向學校係有d野令佢唔開心!

回覆:讀緊N班的小朋友家長

我囡都係頭幾日冇喊,之後就.....

每日都喊住換校服、出門口、入校門,但老師話佢入到學校好快就收聲,仲好投入,而每日放學都好開心,會吱吱喳喳同我話學校嘅嘢,仲喺屋企唱學校教嘅歌仔!

好彩我囡放學嘅表現好開心,如果連放學都喊,我一定會同老師傾傾!

我囡頭幾日冇喊,周一開始返學時,一入到學校就顯得好緊張,唔出聲。放學時都顯得好像唔開心。問學校的野,都唔回答。今天返學又系顯得好緊張

回復 maymail 的帖子

我個女又係話唔想返學, 我問點解, 佢話驚老師, 我就打電話比老師, 問有無罰過佢, 佢就話如果佢喊要佢行出班門口, 唔好影響其他人, 可能係咁個女驚老師, 不過同老師傾完, 老師會特別留意我 個女的情況, 會對佢有善的. 可打電話比老師傾下係有幫助.

我女都係!可太細個,剛兩歲返學!
頭頭Ok,之後吾肯換校服,一見校車黎就喊!打比老師,老師話佢係學校有時喊,但ok!今日開始試全日!
妹妹,加油呀

上年阿囝初初陪返學係好開心,朝朝一起身就話返學,
到佢自己返3個鐘,就開始成日飲啜, 搭埋校車仲慘,
朝朝早就同佢搏鬥著校服, 日日要提升自己EQ,
好彩屋企貼左我同老公既學生相,
日日佢唔著校服就同佢講爸媽細個返學都要著,
氹氹下時得時唔得,有時都要夾硬黎

新生適應期學校每日都打電話黎講返小朋友情況,
老師話佢返到學校都會間中飲啜,話要搵媽媽.
頭1-2個月情緒都係唔穩定,時好時壞,
頭1個月返黎屋企見佢好攰,落晒型,之前開心活潑樣無晒,
但係做父母一定唔好覺得唔捨得,心痛, 唔堅持比佢返學,
校長一早已同我地講,今年唔返,出年一樣要返,唔通呢世唔比佢返學?
我自己就係屋企多D同佢講返學既開心野, 話老師好錫佢,
每次上校車都會同佢講放學姐姐接佢,媽媽就今晚放工見,
等佢知唔係掉左佢,慢慢佢適應左就會好投入,好開心.

上年9月開學, 到12月聖誕假期放幾日假, 佢已經日日嚷住要返學添喇
宜家放暑假,又成日話好想返學,幾時先有得返學.
大家都要加油,記得唔好係小朋友面對講唔捨得,心痛之類既說話,
送佢返學時都要正面,好開心咁同佢SAY GOODBYE, 今晚見

soso3509    發表於 13-8-27 16:44

引用:+本帖最後由+ylcyvonne+於+13-8-26+20:38+

原帖由 ylcyvonne 於 13-08-26 發表
請問你小朋友幾大?

我個仔返左12日,每日與我分離時都喊,但老師說佢這5天以來,喊到入課室已經沒有喊,事實上放學時亦沒有喊,只是看來比較疲倦。其實我見到一d其他小朋友,放學時都有喊。我自己就唔擔心,覺得小朋友咁細個不習慣分離是正常事,要比多小小時間佢地。另外,亦聽過有d小朋友最初唔喊,返了一、兩星期才喊,是因為老師開始有嚴格的要求,例如不再讓小朋友走出位,他們不習慣要守規守,開始對學校和老師有負面感覺。我覺得如果係咁亦無需擔心,因為小朋友總要成長,總要學習過要守規守的群體生活,只是可能要多d時間。

回復 lamimama 的帖子

兩歲半

我個女現在試學中,番2個鈡,
出門口沒有嘢去到學校留下喊住口叫不要走
上樓梯時個樣苦瓜乾咁,但沒有喊,同埋同她解釋要番學,
入到學校,又比老師嬸嬸抱,沒有喊  = =

老師話小朋友如果返到學校後、大約喊15分鐘其實係正常不過,因為唔捨得阿媽嘛!如果喊足幾個鐘就要留意下!

不過佢地話絕大部份既小朋友返到去冇耐就會好投入架喇!

多謝各位媽咪的分享,終於……第三日囡囡返學唔再做“”喊包“”,好開心地同我地say byebye。返到屋企會扮老師同我地講故事(雖然唔知講緊麻)……但都有進步,好開心

原來咁多都會喊,有冇d咩準備工作可以做?因為佢依家習慣任何時候都有屋企人陪,點可以令佢試下習慣自己一人返學?

‹ 上一主題|下一主題