用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 gift究竟係點架??
go

gift究竟係點架?? [複製鏈接]

學校懷疑gifted去左政府評估
但出到黎話係ADHD
其實ADHD同gifted有咩唔同?
老公細個時check左係gifted
而家仔仔check左係ADHD
究竟會唔會有錯
   1    0    0    0

ADHD - attention deficit and hyperactivity syndrome

即是專注力不足過度活躍症。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

專注力不足過度活躍症 vs 資優 ..應該完全唔同喎,, 不過都有人2樣都有..

heismama 發表於 13-8-26 14:16
學校懷疑gifted去左政府評估
但出到黎話係ADHD
其實ADHD同gifted有咩唔同?
心理學家沒解釋報告給你們聽嗎?
for every one criticism, three positives must be given.

回復 heismama 的帖子

其實是否gifted, 父母應該是最清楚的.
例如佢學野快唔快, 能否舉一反三.

是否從小喜歡閱讀, 認字, 寫字, 計數.....跳舞, 唱歌.....等等
如佢對某項目/學科有突出表現, 佢會自學, 自己睇書, 自己研究,
好專注, 罵佢都唔願放低本書,  咁就可能是gifted.

gifted 又例如: K2已懂計小二小三甚至小四的數學; 已可寫很多複雜的中文字, 而且寫得同大人一樣咁靚, eg: "灣" "廳" 字; 已懂得閱讀小三以上程度的多種書本, 而且可與你分享閱讀內容.

如K2/K3懂以上的, 咁可能會是gifted.

我估資優兒有好多種表現的,因為IQ test是由好多個小測驗的分數計出來的一個數字。每個小朋友都有不一樣的強項。

樓主的小朋友被懷疑是資優,想必有他過人之處才會令老師有這想法。結果是ADHD,不表示他就不聰明。因為測驗的結果可能受到ADHD的影响而不理想。

但對小朋友來說,可能目前最需要處理的還是ADHD, 因為這病在阻礙他的學習。

ADHD 係專注力缺乏症, 是病來的, Gifted 係資優, 即係好鬼醒, 呢兩樣野係唔同的, 唔好混淆, 可能個老師知道你個仔有問題, 所以叫你去做test, 但佢又驚得罪你, 就好聽一點話佢係 gifted

回復 shareholder 的帖子

同意,D老師好鬼醒,吾想得罪家長。

唔一定是老師騙家長的。有些小朋友同時是資優又有ADHD,這些孩子其實好慘!

他和你傾談給你感覺好醒目,尤其是講到他有興趣的事。但去到學校或教他做野時,他又被ADHD影响表現。我們看到孩子的表現未及他的醒目,就會認為他態度唔好,又或者不夠積極。罵得多,孩子感到受傷害,於是更不聽話。是一個惡性循環。

所以,評估的結果是ADHD,不代表小朋友一定不是資優。可能要先處理ADHD的問題,兩三年後再做一次評估才能看得更清楚。

回覆:gift究竟係點架

其實我意思係gifted會唔會同adhd同時出現 我仔好叻 由k到小學學野好快 每個老師都咁講 但可惜唔專注 唔係成績會好好 上次睇私家 醫生都話佢好叻 叻得滯自大 所以然叫我自己湊 因為呢個仔要同佢鬥智鬥力 但無提過會唔會係gifted

回復 awah112 的帖子

請問如果同時係ADHD+gifted 有咩特徵架?

引用:回復+awah112+的帖子 請問如果同時係ADHD+

回覆:gift究竟係點架

簽名被屏蔽

ADHD 當然有可能用 Gifted 同時出現啦, 但這是兩樣野, 亦有些 Gifted 的好乖同好聽話, 呢d真係超正, 亦有些 ADHD 好鬼蠢, 所以呢兩樣係唔同的

樓主你好!我沒有能力比意見,呢到大有人在!
我只係分享下我曾見過的經驗,我以前有同事個小朋友細個超曳,完全係破壞王,常發脾氣!個媽話個仔好蠢,教極唔識!到了小學當然唔掂!評估了之後,是輕微ADHD+資優!但教佢唔到,除非佢自己想學,就會用自己方法學!
我個仔!評了活躍及反叛(注專反而無問題),但我身邊有幾個做小學,中學嘅老師朋友,都覺我我仔可能係資優!都有朋友叫我同佢check下!
但我仔在學科上並沒有太突出!但學習和做功課完全無問題!而家升K3,在班上是頭嗰兩三個叻嘅學生!但我無想過要去check下,佢問題係活躍,就處理活躍先!既然佢學習ok,就唔去煩啦!
我只係覺得!ADHD好容易會蓋過小朋友嘅才能!好似我仔,成日只係玩玩玩玩.......
你問佢嘢佢會無心機答,一係扮唔識,一係亂咁答,還好佢好勝!唔想輸比班上同學,係學校會認真d答問題!
‹ 上一主題|下一主題