用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德寶 vs 東華三院香港華都獅子會幼稚園
go

德寶 vs 東華三院香港華都獅子會幼稚園 [複製鏈接]

德寶雙語班 (全日) vs 東華三院香港華都獅子會幼稚園 (半日), 有何comment?
小兒pre-nursery讀緊德寶國際班,K1報咗德寶雙語班 (全日) ,但近日東華三院香港華都獅子會又話收佢讀上午班(要waiting全日班),點算?!
少少背景:
- 家住調景嶺,德寶要搭校巴,東華三院香港華都獅子會就行路返學.
- 學費係其中一個重要的考慮因素; 本來讀開德寶都唔想佢轉,但嚟緊細佬都要報pre-nursery,兩個一齊讀德寶都好吃力.
- 相信德寶課程會深一點,但東華三院香港華都獅子會又話自己課程都好深,真的嗎?
- 兩間學校的老師都好似幾ok

2    0    0    0

德寶是一間不錯的幼稚園,囝囝讀國際班真的學到好多英文回來,但如果經濟問題就不要另自己太大壓力了,聽說華都也是不錯的

回覆:queenmitsui 的帖子

我覺得睇你目標是入甚麼小學,如果想考直資應該德寶有優勢些。但如果打算派津校,加經濟考慮,咁比我會選獅子會。

回覆:德寶 vs 東華三院香港華都獅子會幼稚園

我女讀完獅子會N1, 英文程度絕對不會差過德寶!你讀獅子會是明智選擇!

咁勁? 例如佢識D咩?

我都諗緊獅子會定比華利,因撞時間interview

> 我女讀完獅子會N1, 英文程度絕對不會差過德寶!你讀獅子會是明智選擇!

可否講多一點點 ...

德寶國際ok,我仔仔學到很多英語,三歲唔到已講到完整英文句子。而且讀得很開心。上一年是澳洲藉老師。今年轉左英國藉教。我覺得經濟能力許可咪繼續下去,無謂轉換一個新環境。

回覆:MSKAKACHAN 的帖子

贊成,考小學很大程度由面試決定。若以英文面試(直資私立)小學,肯定德寶有些優勢。

如果又近d , 第日湊細佬一齊返學都易d ! 揀近屋企啦

仁愛堂鄧楊詠曼好嗎?唔見有媽媽提及

回覆:tekkulas 的帖子

N班可能間間都差不多,但有外籍老师的學校,語境一定比冇语境的好。

‹ 上一主題|下一主題