用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔,深水埗崇真同培道,唔該俾點意見! ...
go

男仔,深水埗崇真同培道,唔該俾點意見! [複製鏈接]

崇小兩文三語勁,培道口碑亦不錯,小班教學老師有愛心,好難取舍!
   2    0    0    0

引用:崇小兩文三語勁,培道口碑亦不錯,小班教學

原帖由 Happylily2012 於 13-07-16 發表
崇小兩文三語勁,培道口碑亦不錯,小班教學老師有愛心,好難取舍!
加埋中學校網會唔會易揀些?

回覆:男仔,深水埗崇真同培道,唔該俾點意見!

崇真最top 10%可入band 1沙崇

回復 jeremyphlam 的帖子

如果是女仔一定揀培道,想仔仔學好英文呢選崇真,但中學校網無培道好!心大心細,魚同熊掌!

引用:回復+jeremyphlam+的帖子 如果是女仔一定

原帖由 Happylily2012 於 13-07-16 發表
回復 jeremyphlam 的帖子

如果是女仔一定揀培道,想仔仔學好英文呢選崇真,但中學校網無培道好!心大心細 ...
你說這些全對。我也替你心大心細..
崇真真係英文好些,培道九龍城區吸引...
校舍崇真好像大好多喎(相比培道)..
培道校舍不大, 還要同KG share用,
但培道又平一千元, 你返邊間近d吖?

網上資料係崇真9000平方米 VS 培道2200平方米...都差很遠喎~ 畢竟要學習6年的地方~

埋單肯定相差大於一千,祟真好多雜費,國際班更貴,如果公務員,政府有大部分資助還可以,普通基層巿民讀唔起

錢方面使5使計算入內?聽人講培道雖然2xxx, 但雜費(如咩功課輔導班成$80/日)..
有錯請更正(因為都係聽人講過下,唔關我事, 冇認真聽)..
崇真就我細佬個仔讀緊, $3xxx, 但雜費, 書簿費都好貴下(我細佬講, 可能佢窮或姑寒卦)

回復 kittytse.ah 的帖子

學費都是考慮因素,我也覺得崇真幾貴下,計埋校車雜費都要上6千個月。校舍崇真大,近山又多蚊,舊年仔仔面試時著長褲都被蚊咬,除咗英文環境方面,聽講有好多net,其實我中意培道多啲,又近屋企,但培道又得一個net,一周得一堂外籍教師課,雖然英文教得不淺,但聽說能力可能崇真好啲,好難!無得揀頭痛,有選擇又難,呢几晚都失眠!

回復 Bosco爸爸 的帖子

我啲又唔係公務員,其係幾重皮,如果讀崇真,我都要搵份工做!派唔到間好津校,又叩唔到門,焗住讀私校!

回覆:Happylily2012 的帖子

唔駛失眠啦!咁培道加自己出外補英文啦!

嗯。多謝你意見!

請問呢2間你是否一早有offer?(今年1/6前)還是最近叩門成功的呢?

引用:回復+kittytse.ah+的帖子 嗯,添日去培道

原帖由 Happylily2012 於 13-07-17 發表

嗯,添日去培道俾留位費。多謝你意見!
唔駛客氣, 講到錢嘅嘢,我幫唔手㗎 ^^
希望你信自己嘅決定係正確便是

個人意見,崇真好多人都話英文好,但,佢升中派位真係唔見得好好,俾咁多錢,但相對升中又唔係咁值

我都有聽別人講除著最前的一部份升中不錯外,中間的大部也一般。有個朋友崇真都註冊了話一個月學費就3900多,加下加下真的很重皮,原本也是想給孩子一個好的英語環境,最後也是因為學費問題話不會讀,我當時問過她可不可以先讀一年崇真,到小二的時候再出去找好學校插班,因為很多人說插班易過現在叩門,她說不想搞這麼多事跟不想讓孩子剛熟悉環境又換來換去。
但有一句老話“機會總是給有準備的人”真的沒錯。相信樓主是一個很有計劃的人相信自己的選擇,沒有最好只有適不適合

最新的星期六課外班收費:
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//kouzen/1213/stjp491213_0712_1373621788.pdf

引用:最新的星期六課外班收費:http://www.ttpsk

原帖由 学究 於 13-07-17 發表
最新的星期六課外班收費:
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//kouzen/ ...
加埋加埋都幾甘!

2012 - 2013 Secondary School Places Allocation (崇真小學暨幼稚園)
http://ttpskg.edu.hk/it-school/p ... p;nocache1375579042

The 39th Tsung Tsin School Newsletter

http://ttpskg.edu.hk/it-school/p ... inal_1376121257.pdf
‹ 上一主題|下一主題