用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請指教:聖公會鄧肇堅中學簡介會中說綱琴有五級可以填, ...
go

請指教:聖公會鄧肇堅中學簡介會中說綱琴有五級可以填, [複製鏈接]

聖公會鄧肇堅中學升中簡介會中提及如綱琴有五級就可以填在表內,這句話之後我一直掙扎要小兒考獲五琴綱琴來準備升中,他多次向我提出唔想再學琴,又唔想練琴,要我花許多時間勸他才練下,想請教大家冇填音樂的影嚮大嗎?今次他考試退步了,我腦海中立即出現‘cut 練琴,留多D時間操下D數,追番個名次好過!‘
請各位指點迷津! 特別係自行收生入鄧肇堅中學的家長,請問你們有沒有填音樂那部份?
本人不是灣仔區,只好靠自行入鄧肇堅中學

1    0    0    0

放心! 音樂不會影響好大的。TSK比較看重成績,還是多下苦功在學業上尤其英文科。5級鋼琴在TSK是很普通,我女同學大多都有8級鋼琴再加其他樂器。

醒目開學勳章

不是說 TSK,以我呢兩日叩門經驗,小兒都5級鋼琴,唔覺得有咩用,主要都係睇成績 ~

醒目開學勳章

無心冒犯,但而家拎住5級鋼琴,幾普通 ~

就係因為好多人有拎住5級鋼琴,幾普通,如果冇,怕更易比下去,會好蝕底!

王國會長

jjclement 發表於 13-7-11 00:23
聖公會鄧肇堅中學升中簡介會中提及如綱琴有五級就可以填在表內,這句話之後我一直掙扎要小兒考獲五琴綱琴來 ...
阿囝讀緊幾年班? 如果考會打算幾時考? 要預返時間.

既然阿囝冇興趣學, 5級其實我覺得又作用不大, 還不如將時間以致金錢放在其他地方.

成績和操行的最重要的基本功。

音樂、體育、美術、奧數...... 只是錦上添花。

不必捨本逐末。

redkoni  捨本逐末簡而精!  發表於 13-7-11 23:55

醒目開學勳章

jjclement 發表於 13-7-11 09:10
就係因為好多人有拎住5級鋼琴,幾普通,如果冇,怕更易比下去,會好蝕底!
...

當要求人個位,成績最實際 ~

www 發表於 13-7-11 09:52
成績和操行的最重要的基本功。

音樂、體育、美術、奧數...... 只是錦上添花。

不必捨本逐末。
非常同意!!!
見得太多太多咁既人。

jjclement 發表於 13-7-11 09:10
...

你吾洗諗咁多, 其他會員講得啱, 捨本逐末好無謂

當中學收齊所有小六同學的申請表後, 會同教育局攞 e 班同學既成績次第,
根本係揀排得前既中學, 只要操行不是太差,
其他 cert 幾乎無人睇, 除非係國際獎, 學界獎

不如諗點樣考前幾名好過

好多謝大家寶貴意見,都打算Cut 左綱琴keep好D成績,啊仔一定好高興
回覆瑩瑩老豆:他升四年級,全級狀態好時排十幾,今次數學失手,趺了二十幾名!打算把時間操數!如學林。

978212  升四年級都要咁谷啦  發表於 13-7-11 15:20

回覆:請指教:聖公會鄧肇堅中學簡介會中說綱琴有五級可以填,

其實tsk真的咁好嗎?

回復 chuchumoon 的帖子

請問有什麼不好?很想多了解,請指教!

醒目開學勳章

除了真的有超勁體藝成績,否則

成績第一
操行第二

王國會長

jjclement 發表於 13-7-11 11:42
好多謝大家寶貴意見,都打算Cut 左綱琴keep好D成績,啊仔一定好高興
回覆瑩瑩老豆:他升四年級, ...
升小四就去升中簡介會
數學點失手? 唔識做還是大意? 或者平時最多些練習.

2BMa 發表於 13-7-11 19:20
除了真的有超勁體藝成績,否則

成績第一

校長不是特別鍾意出風頭的人, 體育方面沒有因為攞牌就可以直入的學生。至於學業方面比較着重數學科, 在校內會見到同學在數學校外的獎狀。老師比較嚴謹!

回復 瑩瑩老豆 的帖子

數學由90幾一跌到81,所以名次跌了二十名!平日我會出工作紙給操,可惜近大測考時我工作上突變,十分不如意,唔好話冇出工作紙給他操,連工課也跟得冇咁緊,所以退步也不出奇!他也有些奧數獎,可惜計數常不小心以致失分!

路過。。。

可以的話,在他還未升小五,還可以跌時,學習慢慢放手,目標是: 他自己執書包,不查功課,所有事自動自覺,自己緊張自己的成績,你只跟考試,那麼你便不用憂心,因為他若學懂這些,他的將來會無往而不利。

因為,我倆樣角色的媽媽都做過,因失敗過,改變過,最後成功。

bb_2001 發表於 13-7-11 23:52
路過。。。

可以的話,在他還未升小五,還可以跌時,學習慢慢放手,目標是: 他自己執書包,不查功課,所有 ...
Hi bb_2001, 妳所提及的就是我一直想達致的目標!一向都是他自已執書包, 但功課一定check 如數,等他知錯立即找出自已錯處去重做,個人覺得好過等老師派先做 correction. 每次和他温書都比佢知係要自已温這責任,他肯讀不過常要我陪在他身邊,最壞打算push 到他升中後他就全要靠自已! This message I've been delivered to him from primary 1.
‹ 上一主題|下一主題