用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇A仔再加ADHD的小朋友家長, 我係新手媽媽, 請指教! ...
go

有冇A仔再加ADHD的小朋友家長, 我係新手媽媽, 請指教! [複製鏈接]

我大囝是A仔再加ADHD的小朋友, 現在讀緊小四, 排了很耐才在上年10月31日確診, 大家一起做朋友好嗎?

想問一下, 現在要長期見精神科醫生, 我小朋友有自殘傾向, 我say"No", 佢會用個頭撞牆, 請問要見臨床心理學家嗎? 要同精神科醫生約嗎? 定還是要再去政府街症再排期呢? 急問!  多謝幫忙! 萬分感激!
   0    0    0    0

回覆:有冇A仔再加ADHD的小朋友家長, 我係新手媽媽, 請指教!

我個仔係A仔+adhd。之前有試過撞頭。不過我解釋過,佢知唔岩。同佢去公園打一陣千秋有改善。

佢地係相比其他小朋友,唔怕痛,唔知痛。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回復 chowqv 的帖子

Hi chowqv,

多謝你的幫忙! 等我試下同佢用這個方法!

creamymami2007 發表於 13-6-13 15:37
回復 chowqv 的帖子

Hi chowqv,

唔好客氣。

我個人經驗,只要絕對安全情況下,我會尤得佢撞;有時玩到無野玩,大人2個拎大床單,一人一邊抽起,等佢係上邊碌黎碌去。

都要注意佢地飲食,介甜,糖唔好用沙糖,屋企轉黑糖,汽水要介,特別係“可樂”,一定一定唔飲得。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題