用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問問灣仔區12網的選校,仔仔選軒官上午校or華仁小學好 ...
go

想問問灣仔區12網的選校,仔仔選軒官上午校or華仁小學好? [複製鏈接]

請各家長分享你哋嘅經驗或看法,謝謝!
   5    0    0    0

回覆:想問問灣仔區12網的選校,仔仔選軒官上午校or華仁小學好?

兩間都好

請問是否華仁比較輕鬆些?但華仁比較少位?

謝謝分享!
因為華小開4班,軒官開5班,所以華小較少位嗎?謝謝你嘅提點!

聽講華小嘅上午校、下午校分開兩間報,是否報下午校會易D抽中?請家長分享!

chingching8888 發表於 13-5-27 01:09
謝謝分享!
因為華小開4班,軒官開5班,所以華小較少位嗎?謝謝你嘅提點!

如果只係得個仔, 無細妹跟尾, 灣仔區首選一定係 聖若瑟小學 同 華仁

佢地有間直屬中學, 直升番上去機會好大.

不過2間都係天主教學校, 如果你無宗教分, 自行入到o既機會非常低 (差唔多無機會)

回復 taktakchichi 的帖子

謝謝!其實報軒官有20分,有少少機會。如報華小則零機會,希望大抽獎會中。
咁ge情況,你會選邊間填round 1?
俾D意見啦,謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+taktakchichi+的帖子 謝謝!其實報軒

原帖由 chingching8888 於 13-05-28 發表
回復 taktakchichi 的帖子

謝謝!其實報軒官有20分,有少少機會。如報華小則零機會,希望大抽獎會中。
華小未至於20分零機會吧!不過的確機會比軒小細

Charlotte_mom 發表於 13-5-28 08:22
華小未至於20分零機會吧!不過的確機會比軒小細
我諗佢意思應該係, 軒小父/母是舊生, 所以有20分, 咁機會一定較高
但華小佢應該得15分, 真係可以話係"零"機會

但如果好想入華小, 自行又唔揀佢 (即使無機會), 可能日後叩門機會都無

好似我咁, 個仔得15分, 想入軒上, 明知自行都係無乜機會, 都要填. 唔係真係touch wood講句, 最後連門都冇得叩

無奈......

醒目開學勳章 王國長老

加油啊!

引用:謝謝分享!因為華小開4班,軒官開5班,所以

原帖由 chingching8888 於 13-05-27 發表
謝謝分享!
嚴格啲講華小得兩班。
am x 2classes ; pm x 2classes.

個人較喜歡華仁

個人亦較喜歡華仁

如果一粒仔, 選華仁
如果有細佬跟尾, 選華仁
如果有細妹跟尾, 選軒官

咁學術上, 華仁, ST.JOE, 同軒小既分別在那裏呢?
軒小上和下有分別的嗎

多謝咁多位家長的分享!

你猜對了,仔仔報華小(加埋天主教5分)也只得15分,所以零機會。
仔仔係細佬,當年我哋無替家姐選軒官,所以今日才頭痛,後悔不已!
其實多數家長都較喜歡華仁。咁我唯有冀望大抽獎好運D,還是選較大機會的軒上好呢?

其實軒小有二十分機會不算小,博得過。除了輸給在讀學生的弟妹及教職員子女這些必收生外,就只須跟其他舊生子女爭。
不像有宗教的學校,不單輸給必收生,還會輸給有宗教的舊生子女(二十五分),接下來除了其他舊生子女外,還有那些有宗教的首名子女(同是二十分)跟著爭。
所以軒小的二十分值博率其實算很好的了!

我家的是大仔+宗教分,(20 分),有細路跟尾,是否應選華仁, 下午是否容易些? 如自行唔得, 我有想過大抽獎選軒上, 好像多些位,這是否可行呢? 這兩間學校是否很谷呢, 中文是否很深?

要注意軒官仲有女生... 但你軒官有20分的話,自行收生時,機會應該不錯,真的不成時,可在統一派位時再作決定

引用:要注意軒官仲有女生...+但你軒官有20分的話

原帖由 YIN-MA 於 13-05-29 發表
要注意軒官仲有女生... 但你軒官有20分的話,自行收生時,機會應該不錯,真的不成時,可在統一派位時再作決 ...
有女大多唔會諗軒官先,灣仔太多女校, 仲要喺間間都有直屬,除非細路跟尾。

不過如我有大女+細仔, 我都會選女校, 不會選軒官先。

引用:我家的是大仔+宗教分,(20+分),有細路跟尾,

原帖由 apple82 於 13-05-29 發表
我家的是大仔+宗教分,(20 分),有細路跟尾,是否應選華仁, 下午是否容易些? 如自行唔得, 我有想過大抽獎選軒 ...
華小下唔會易入, 佢哋情況唔同軒小,上/下午喺獨立。
華小喺上/下午喺一樣, 冇分彼此,只因校舍課室唔夠,先要分兩晝, 佢哋會間住返上,下午, 並不是你今年選咗下,6年都喺下。 總之6年裡,有3年上,3年下。

引用:我家的是大仔+宗教分,(20+分),有細路跟尾,

原帖由 apple82 於 13-05-29 發表
我家的是大仔+宗教分,(20 分),有細路跟尾,是否應選華仁, 下午是否容易些? 如自行唔得, 我有想過大抽獎選軒 ...
所以填表時, 只可填華上 或 華下, 唔好將兩間放晒喺頭志願, 一間唔得, 另一間都窩, 跟住落嚟嘅志願就好危

‹ 上一主題|下一主題