用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上水 band 1 生怎選校好呢 ?
go

上水 band 1 生怎選校好呢 ? [複製鏈接]

我兒子是正慧 band 1 生, 應同他怎選校好呢 ?
   2    0    0    0

回覆:上水 band 1 生怎選校好呢

首輪揀那兩間?

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

風采同田家炳, 唔該

回復 mrs.so 的帖子

乙部唔知點填好

回覆:shirley801 的帖子

首輪b1揀風采?

我會。。。
電腦派位乙一田家炳乙二李嘉誠乙三風采乙四馬錦明乙五廖萬石乙六陳朱

因為想穩陣, 所以乙部就想(怕第一志願選田, 唔中, 所以就無再放田中响乙部)

1) 風采
2) 馬錦明
3) 廖萭石
4) 陳朱素華

咁樣好唔好呀

佢係B1 中下

回覆:shirley801 的帖子

電腦派位無分頭中尾,全憑一個隨機編號按組別派位

乙一咁快風采,我個人唔會!除非老師講係邊緣人,我就會有機會考慮跌banding,或會乙一風采!

揀得田,就要放棄李。。。因邓、甲、田、李超热門!

虽然風采近来升呢,好热門,生物科公開試成绩好好,始終非头4位....agree  with  miss  so...你儿b1肯放棄大热邓、甲,根本以田或李为首名志願,可以了!再放風做第二,应冇錯!。。。个人意見,問下老師吧!

回復 vincher 的帖子

老師話我呢個選擇太穩陣了, 所以我都不知如何是好

我朋友個女今年讀中一班, 出左成績有兩科唔合格都可以考全級十幾,佢阿媽話可想而知E間學有幾差, 可能係band 2 尾! 我指陳朱XX!

回復 shirley801 的帖子

我係進取型, 我亦同時考慮北區形勢, 所以我先會有限度進取, 乙一田, 乙二李, 不過我都同意可以將風采放上乙二作保險線

如果乙一放風采...我都唔贊成...

回復 圖書寶寶 的帖子

我覺得好現實...大部份既B1中學的確係校風勝一籌...

係B2學生的話, 盡力揀一間校風較理想...

我朋友個女上年考入李嘉誠中學,佢讀培靈小學,平時成績都9字頭, 佢都入左李嘉誠。我唔知培靈叻唔叻!

http://www.edu-kingdom.com/home. ... do=blog&id=1881資料来源:chichipapa.....see whether  can help u or not

乙一揀風采太浪費了!

但如放風采第一, 你們相信入到的機會有幾多呢?

已問老師,佢話保守型: 第一以田或李或陳為首名志願,風采第二!老師話風采係B1 (不過係中文中學), 但老師話今年B1人數多過B1學位, 而且鄧今年只得4班所以我怕第一選田的話, 風采第二, 但隨機編號亦不好的話,我怕田入不到, 第二亦入不到, 所以我先選風采第一, 咁佢入到的機會唔知會不會高些呢

回復 shirley801 的帖子

你要問問自己如果乙一入到風采你甘唔甘心?

如果入到風采唔叩門, 你只想保險, 就按自己意思填乙一係風采
‹ 上一主題|下一主題