用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 直屬或聯繫學校的問題
go

直屬或聯繫學校的問題 [複製鏈接]

小兒今年9月會升讀小一, 已經派到一間不錯的津貼小學, 但沒有直屬或聯繫中學.
想請問各位如果有直屬或聯繫中學的小學, 是否到小5和小6都需要考程分試?
還有直屬中學和聯繫中學有什麼分別?
請指教.
   0    0    0    0

直屬即是有八成會入返自己中學, 聯繫即是有二成會入返所屬中學, 兩者好處係有固定中學BACK-UP, 當然要本身中學好先有用, 否則係無意思的, 但都要呈分試, 因為有機會可去其他較好的中學, 如無中學配合, 除了呈分好之外, 有機會去好既學校, 其餘就要如小一抽獎遊戲一樣囉..

回復 kp_sin2001 的帖子

我會選有直屬中學的小學, 咁當然要間直屬係band 1 , 我就貪灣仔區有幾間有直屬中學的小學, 咁就無後顧之憂, 即使成績普通, 都可入番自己中學, 考得好又可以出去博間仲好既.

多謝各位意見, 原本想阿仔入一條龍小學, 因為唔駛考呈分試, 可能會少d壓力, 但係佢考唔到, 不過後來自行派位又入到間不錯的津小, 雖然不是什麼名校, 但都係區內的bank 1小學, 都ok啦.

又想問下, 聯繫中學會收番2成小學學生, 咁個機會率咪會好低? 如果係咁選有直屬中學果d小學咪會穩陣d?

kp_sin2001  當然直好過聯, 但要區咁啱有先得架...  發表於 13-4-9 16:22

回復 mlleung 的帖子

直屬中學會收80%直屬小學的學生, 但學校講到明唔收第三組別, 只要唔係最尾嗰廿幾三十個都實食無痴牙! (咁當然主科要合格啦)
‹ 上一主題|下一主題