用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文式
go

公文式 [複製鏈接]

請問各位JM,

有沒有小朋友在公文式操中文呀?

可否講下呀?

布沒有用呢?
   1    0    0    0

mamayatlun 發表於 13-3-26 13:54
請問各位JM,

我個仔K3 時12月開始學, 到而家學咗1年3個月. 對我個仔黎講我覺得好有用, 因為佢開頭係教併音, 我個仔小學後普通話個科我都無乜點同佢温佢己OK. 因為佢KG學校唔係谷同深, 佢日日做公文令佢習慣咗每日做同埋學識多咗生字.

多謝jojoplanet 意見.

係fb見到有得免費試堂呀, 你去試下堂先囉, 要試過先知岩唔岩你小朋友

公文中唔錯呀, 我個女讀左一年, 普通話好左好多, 而家好熟拼音同識好多生字, 老師都話佢進步左好多

請問學中文既公文式對做閱讀理解有沒有幫助呢?

回覆:公文式

呀仔1月由5A開始到依加學到4A180, D併音凈係跟住寫, 都記唔切, 與老師傾過佢讀到就唔想佢從復喇, 不過每天花成1/2至1小時聽CD(因聽唔切, 要停部機等佢讀到先再去第二句),上到小一咁忙都唔知仲可唔可以繼續。
另外公文老師派新功課都冇同佢讀第一次,我覺得我買咗套教材自己教多D。
有經驗既媽請指點, 本身也認同公文中比英、數靠值得讀,但冇想過要放咁多時間。

要有好成續,真係要付出噃

回覆:公文式

引用:我都是讀公文式中文,每日都花45分鐘才完成

原帖由 dunbinex 於 13-04-04 發表
我都是讀公文式中文,每日都花45分鐘才完成,冇辦法啦,想佢聽熟啲,係需要咁長時間!

...
請問每天做幾頁功課?

我囝的進度係每日寫5頁同聽唒6日功課既30頁。下星期要考升級試,如肥咗要從頭4A再讀,肯定曠拒,因暫時未重複過。
就算我自己再覺得記唔切,唔知佢點攪,不過呀囝短暫記憶好過我,希望佢能跨出一步。
如要長期作戰,可能要捨棄其他如學琴。

tutik 發表於 13-4-11 17:56
我囝的進度係每日寫5頁同聽唒6日功課既30頁。下星期要考升級試,如肥咗要從頭4A再讀,肯定曠拒,因暫時未重 ...

我個仔K3時我晚晚同佢温,進度幾好,自從升咗小一晚上無時間温慢咗呀..為咗個進度同我既"荷包"我要的起心肝日日同佢温下先得.

回復 jojoplanet 的帖子

咁你囝囝係咪只讀中文呢?有否試過重複,呀囝接受嗎?我一科都覺吃力,且炸哂啲時間忽略了其他例如睇英文,數學等,可能呀囝返全日班K3,放學都5點啦。聽人話去到D都可以停,有無研究過?

tutik 發表於 13-4-13 10:13
回復 jojoplanet 的帖子

咁你囝囝係咪只讀中文呢?有否試過重複,呀囝接受嗎?我一科都覺吃力,且炸哂啲時間 ...
我個仔讀中同英!初初無重複但越來越深當然有。佢而家一年班功課不是太忙放學返來做晒公文先做功課。我放工搞掂晒佢功課有時候就同佢練下公文如果無時間就只睇下佢有無做錯就算。只係放假問下佢睇下佢進度。
英文我計劃想佢讀晒(如果佢得的話)中文可能會轉因為小三會多功課到時應付不來。

tutik  咁我真係要加把勁,同呀仔一齊努力。  發表於 13-4-13 22:56

我个女自k3開始上公文英,後來加公文數,现在小一覺得如好有用,不但寫字会快同会有个定定做功課的習慣。

tutik 發表於 13-4-3 19:17
呀仔1月由5A開始到依加學到4A180, D併音凈係跟住寫, 都記唔切, 與老師傾過佢讀到就唔想佢從復喇, 不過每天 ...
我想仔仔讀公文中文,又怕這樣。。。

引用:請問各位JM,有沒有小朋友在公文式操中文呀?

原帖由 mamayatlun 於 13-03-26 發表
請問各位JM,

可吾可以介紹下公文點樣教?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回復 dunbinex 的帖子

我都想知中文係點教/學?

要唔要聽CD?

引用:回復+dunbinex+的帖子 我都想知中文係點教

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題