用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!
樓主: gillgillkwok
go

嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!   [複製鏈接]

回復 JL3 的帖子

係咪好簡單呢。 我呢個阿媽要求好低的。

引用:回復+JL3+的帖子 係咪好簡單呢。++我呢個

原帖由 little_yolky 於 13-03-27 發表
回復 JL3 的帖子

係咪好簡單呢。  我呢個阿媽要求好低的。
其實如果達到呢 8 個要求,都唔容易!

引用:好,+我率先表達我對小朋友的終極勝利目標(

原帖由 little_yolky 於 13-03-27 發表
好, 我率先表達我對小朋友的終極勝利目標(排名不分先後):

1. 知書識禮, 知所進退
我唸:無論什麼!健康身體,家人和睦、齊全,更勝千言萬語;學歷固然重要,唯我認為人格更加重要。小朋友讀書叻、聰明,固然重要,唯身體健康係最重要!

little_yolky 發表於 13-3-27 16:49

我都想做到,做到50%我都收貨及滿足!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

little_yolky 發表於 13-3-27 16:49

完人啊!

回復 little_yolky 的帖子

第三點(一生行運,無風無浪)及第七點(兒孫滿堂)對我們來說比較難掌握,只能求恩。其他的,當我看到時,不知怎的,嘴角泛起微笑。。。是已滿足?是懷著希望?不知道了。。。: )
...

crazymum 發表於 13-3-26 20:37
冇人話起跑輸咗冇得追呀!

「贏在起跑線不一定會嬴,輸了起步則以後嬴極都有限!」
我只係據你講的去理解咋.

道不同不相為謀, 各自修行即可.

回復 JL3 的帖子

唔, 咁樣.......

好啦, 如果真係只可以揀一樣的話, 我會揀:一世夠運, 無風無浪。

咁就梗係個個唔同啦! 有D小朋友適合有D學校, 第D小朋友又適合第D學校, 有D小朋友適合打順境波, 有D小朋友適合打逆境波, 有D小朋友要人逼, 有D最緊要得閒, 有D啱傳統學校, 有D啱國際學校!

總有人嬴在起跑點又嬴在終點, 亦肯定有人嬴在起跑點但輸在終點, 邊有一定!?

也有輸在起跑點, 嬴在終點 AND 輸在起跑點又輸到終點!

308  totally agree. 這就是人生, 無一定答案.不要自尋煩惱  發表於 13-3-28 11:30

tinyuichan 發表於 13-3-27 18:16
咁就梗係個個唔同啦! 有D小朋友適合有D學校, 第D小朋友又適合第D學校, 有D小朋友適合打順境波, 有D小朋友適 ...

也有大器晚成型, 所以起跑線贏不到, 終點也不一定輸的, 對吧。最可憐的是 "贏在起跑線, 輸在終點前" 。

tinyuichan  yes!
sorry! 應該補埋: 也有輸在起跑點, 嬴在終點 AND 嬴輸在起跑點又輸到終點! HAHA!  發表於 13-3-27 18:25

引用:回復+JL3+的帖子 唔,+咁樣.......好啦,+如

回復 JL3 的帖子

唔, 咁樣.......
我揀身體健康,一帆風順!

回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

朋友聚會中,有小朋友已參加無數比賽,又琴又小提琴,又英文又普通話;但一大班小朋友當中,看到她無禮貌!家長不管,心中只想入神級名校!現在所謂贏了又怎樣?品行是從小便應培養。俾你大咗做老闆也只是個俾人話「無品」

引用:Quote:little_yolky+發表於+13-3-27+18:13+

原帖由 awah112 於 13-03-27 發表
我會揀:兒孫滿堂
咁,大家都心想事成啦!

回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

個討論越來越有趣.

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+13-03-27+發

原帖由 JL3 於 13-03-27 發表
我唸:無論什麼!健康身體,家人和睦、齊全,更勝千言萬語;學歷固然重要,唯我認為人格更加重要。 ...
我都揀身體健康先,可能是我個仔多病痛。佢由3月頭打疫苗開始,跟住生眼挑針,跟住突然全身敏感,到這幾天突然肚/胃痛,頭先嘔完。每個星期睇一次醫生。明天又睇了。各位選小一家長,讀名校否,真的不重要。我個仔,入到都驚追唔到,因為可能成日請病假

little_yolky  我果兩個咳咗一個月了。由出世開始, 都係 "上呼吸道感染", 真係煩都煩世。仲俾校長話, 你個囡請病假全班第一。  發表於 13-3-28 10:40

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-27+發表我唸:

原帖由 hadwinboy 於 13-03-27 發表
我都揀身體健康先,可能是我個仔多病痛。佢由3月頭打疫苗開始,跟住生眼挑針,跟住突然全身敏感,到這幾天 ...
我都覺健康第一,沒有健康,還談什麼理想什麼名校。希望你孩子早日康復!

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-27+發表我唸:

我都揀身體健康先,可能是我個仔多病痛。佢由3月頭打疫苗開始,跟住生眼挑針,跟住突然全身敏感,到這幾天 ...
希望你小朋友快快康復!一齊游水、打乒乓球!

咁您真喺要揀身體健康啊!多做運動及試試中式湯水調理下。 P1請假會miss好多嘢㗎
我就希望小朋友一帆風順!

‹ 上一主題|下一主題