用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!
go

嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!  

回覆:gillgillkwok 的帖子

呢個問題好難有答案。終點線定在那?入左勁小學既,個個都叻嫁,但係就算個個都叻,分數總有差異,實有人第尾。此第尾又吾等於三線學校的第尾。所以好難有答案。

回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

先要界定一個人的一生、何謂「贏」?

我是在七八十年代讀小學的,在那年代初小考到全級頭十個八個一路讀上去都係勁嘅,再入埋港大中大。 但要留意,當年基本上是沒有所謂"谷"的,成績好是因為本身真係叻。 宜家嘅小朋友,有好多嘅成績係逼出來,未必有自學能力,上到高中就可能會退步。

rainbowcov  所以自學係好重要的, 如果源動力唔係自發, 就真係會出問題, 因為其他人唔會跟你一世。  發表於 13-3-28 16:22
hayley1328    發表於 13-3-27 10:56

引用:我是在七八十年代讀小學的,在那年代初小考

原帖由 jesschanls 於 13-03-25 發表
我是在七八十年代讀小學的,在那年代初小考到全級頭十個八個一路讀上去都係勁嘅,再入埋港大中大。 但要留 ...

引用:先要界定一個人的一生、何謂「贏」? +

原帖由 Christi 於 13-03-25 發表
先要界定一個人的一生、何謂「贏」?
好問題!是否考第一才算贏

回覆:嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!

我相信一般所講的"贏" 係指入到好的小學 ("好"對每人的定義唔同, 可以係神級名校, 可以係津小, 可以係國際學校)。 其實我一向認為入到好小學只係一個起點, 絕非終點。 甚至入到一級大學亦只是另一個起點, 人的終點是死的一刻, 甚麼叫贏甚麼叫輸亦好個人。

QQee  "人的終點是死的一刻", 笑了.  發表於 13-3-26 12:56

我都想知?是否冇谷嘅,好難跟上?怕害了他!

視乎你點定義”谷”呢樣野。如果只係每天一小時上興趣班或學術班,我覺得唔算谷。終日在家冇所事事對身心毫無益處。活到老學到老;書中自有黃金屋;少壯不努力;人不學不知理……人要學習才會成長。自己教都唔代表唔”谷”吧,只係個老師換左做阿媽而已。

我見過由頭帶到尾,見過很快burn out,似樣的大學都讀吾到。

我覺得家長重視小朋友學術係好正常,但要因材施教,先會有高效。吾知大家對「谷」的定義係也,不過太痛苦、太against人本性的方法,細細個佢仲會聽你,大d真係無可能。

考大學前輸贏不用太上心。

回復 小豬8233 的帖子

甚麼為之「吾谷」?吾谷,吾出去補,吾等於吾叻或者吾識野。
如果比小朋友讀傳統名小,但又吾prepare佢,抽到或考到反而害左佢。

今年某九龍塘小學在2nd in時,老師有問呢個問題,我當時回答老師,若在小學太催谷(一星期排滿學東學西個種), 多會贏在起跑線,但會輸在大學階段或出來社會工作後的事業(非專業人仕)發展。她聽完後,在生硬的表情中,流露少許自然的微笑,我即時感到有希望了。

gillgillkwok 發表於 13-3-25 18:24
眼見而家好多家長都會讓年紀小小0既孩子百般武藝!  亦有好多家長認為不需嬴在起跑點!!!究竟嬴在起跑點0既小 ...

一用個"谷"字,多數會失敗。

由小就要訓練自學的精神,無關痛癢小一小二大小測驗考試dictation,全部輸得起的都要給他輸。讀書改進的方法一定要小朋友有份參與意見,由他自力考回來的成績有少少進步都要讚。

因此,我最怕見某些小學小一就要分什麼精英班,小一低分小小又要見家長,完全殺掉小朋友自學的自由。

引用:贏在起跑線輸在終點林沛理不知從何時開始,

原帖由 awah112 於 13-03-25 發表
贏在起跑線輸在終點
林沛理
是很有意思的文章,多謝。

回覆:fsforth 的帖子

回復 serinac 的帖子

若在小學太催谷(一星期排滿學東學西個種), 多會贏在起跑線

想澄清以上觀察,排滿學東學西是指學校或家長?

QQee  我諗係家長. 邊有小學一星期排滿呀, 學校辦的ECA都係自願參與.   發表於 13-3-26 13:03
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回復+serinac+的帖子 若在小學太催谷(一星

原帖由 ANChan59 於 13-03-26 發表
回復 serinac 的帖子

若在小學太催谷(一星期排滿學東學西個種), 多會贏在起跑線
你果然係心水清之人。可能是時間關係,老師也没有细問“谷”的定義,或是她心中的理和我一樣吧......

我的定義是指在課餘時間及假日排滿學琴棋書畫,補乜補物,搞到小朋友冇得hea個種。