用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們子女的小學可以放書在學校不帶回家嗎? ...
樓主: Marcus06419
go

你們子女的小學可以放書在學校不帶回家嗎? [複製鏈接]

有locker, 不可以留書.  可留VA用具.  間中老師要求留某一本書, 明天有特別用途, 怕小朋友忘記帶.
~easybring~

回覆:Marcus06419 的帖子

我孩子學校也可留書儲物的,相反我不喜歡,因為常遺留書本或功課在學校,我也沒有買兩套書,因為在家在校收拾書包都是他的責任!你不如同家教會反映下有什麼方法可減輕書包重量,例如工作紙只帶要用的,舊的放在家、生字功課用原稿紙不用簿、作業通常是家課可否不帶等等

今天老師又來check我囡囡書包,其實學校唔想改變政策,就故意挑剔我囡囡,話她書包本身唔好,好重,還又找全級第一名的書包量下,話全級第一的輕D,我囡囡的是Dr.Ko??的護脊書包,我唔知有什麼不好,唔通全級第一的放個屁都香D?唔知明天又會挑剔什麼?

回覆:Marcus06419 的帖子

好可憐的!
我覺得,你既然做開個頭,也得罪了老師,就應該惡落去,惡到老師唔會針對你女兒,才是好方法,我怕你女兒日日比人針,大個有陰影咋!
(政策改唔到,無辦法,但也不應天天拿小孩出氣)

引用:由於書包非常重,阿囡放一些不用的書在學校

原帖由 Marcus06419 於 13-03-15 發表
由於書包非常重,阿囡放一些不用的書在學校,被老師警告,話一定要帶哂所有書回家溫習。好激氣,她60磅重, ...
啊仔學校的班房内,每個學生都有自己的儲物格,除了不可放置食物外,任何物品都可存放。所以每天書包只有數磅重。
只需在學期尾清理的。學校講明任何存放物的遺失是不會負責的。

引用:好可憐的! 我覺得,你既然做開個頭,也得

原帖由 Irismammy 於 13-03-21 發表
好可憐的!
我覺得,你既然做開個頭,也得罪了老師,就應該惡落去,惡到老師唔會針對你女兒,才是好方法, ...
我覺得應該搵蘋果報導下。簡直欺人太甚。另外係咪應該要考慮轉校?呢間學校就算是神级也教不到學生氣量以及尊重別人。

應該係可以架喎

我地可以呀,不過佢成日應留既唔留,唔應該留既佢又留,所以算數,我唔洗佢留,費事勞氣

Marcus06419 發表於 13-3-20 09:22
學校十足是梁振英政府,老師當著全班同學面前check我囡囡書包,其他同學不知什麼事,以為我囡囡偷東西。對 ...
太離譜了,我仔女學校可以留書
‹ 上一主題|下一主題