用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們子女的小學可以放書在學校不帶回家嗎? ...
go

你們子女的小學可以放書在學校不帶回家嗎? [複製鏈接]

由於書包非常重,阿囡放一些不用的書在學校,被老師警告,話一定要帶哂所有書回家溫習。好激氣,她60磅重,要背起15磅重的書包.......
   0    0    0    0

我們學校不可以.

即是學校只注重學業,對於學生的身心健康都冷理

回覆:Marcus06419 的帖子

有沒有問/理解學校不能留低書的原因?

話expect帶哂所有回家溫習,如再被發現,成績表的操行分會很低。有學生問有一兩天很多堂數,要帶7科的書,很重,怎辦?老師答,重都要帶。咩學校黎架?

引用:由於書包非常重,阿囡放一些不用的書在學校

原帖由 Marcus06419 於 13-03-15 發表
由於書包非常重,阿囡放一些不用的書在學校,被老師警告,話一定要帶哂所有書回家溫習。好激氣,她60磅重, ...
可以,考試前才提醒學生带袋回校清櫃桶,等佢哋帯整野返家温習。

回覆:你們子女的小學可以放書在學校不帶回家嗎?

如比放書學校,一唔見書d家長又閙啦!邊個賠呀~其實我自己也不放心留書在學校!除非有儲物櫃~

回覆:你們子女的小學可以放書在學校不帶回家嗎

其實我個女學校比留書在學校,但問題是試過幾次亞女唔記得帶書返屋企,做唔到功課,結果要第二日一早趕返學校做!自此之後,亞女自己唔夠膽留書係學校!
點都好,學校都應該容許學生留書在校,初小唔比都ok, 反正太細未有能力判斷要留什麼,但是中小以上,學生要自己負責要帶什麼要留什麼。

同學校講,自己買咗兩套相同嘅書,一套留校用後用,一套在家用。咁就解決咗問題

Btw, 我自己真係買咗兩套書,一套新書一套舊書。

我囡學校盡量放書係學校,所以書包約3磅重,星期五會再重D。

我仔學校可以留書在學校,因為佢地每人有一個locker,老師都話有d書太重就留在學校,不用每天帶來帶去

我囡學校都有locker,即書包櫃,其實只是放在這處,又不是櫃桶,不會影響放學後要用課室的活動。她小四了,學校由始至終都不準學生放書在學校,小一至小三膽小,書也少啲,所以沒有放。但現小四太多書簿了,偷雞放。初頭時常忘記帶回家做功課,但漸漸學懂有判斷力及責任,已很少漏書。但老師現在要清場,向學校投訴?好怕做這些事,老師不能得罪...

好多學校都唔得,試下抽起部分用袋抽住囉

終和班主任及副校長傾過,她們話是學校政策。不過,如我所料,老師不能得罪,班主任每天check我囡囡書包,還叫了全校第一的作證,用她書包的重量和我囡囡作比較....我心裏很痛.....其實囡囡之前body check脊骨有點問題,我才這麼緊張,老師反而覺得我們多此一舉

小四開始可以, 所以我會叫囡囡中英數常要每天帶回.  其他music, IT可以放在學校.  

引用:+本帖最後由+Marcus06419+於+13-3-19+15:50

原帖由 Marcus06419 於 13-03-19 發表

終和班主任及副校長傾過,她們話是學校政策。不過,如我 ...
我小朋友间學校,若孩子身體有不適可告知學校,學校會定排校工和小朋友坐𨋢上班房。

學校十足是梁振英政府,老師當著全班同學面前check我囡囡書包,其他同學不知什麼事,以為我囡囡偷東西。對學校有意見的,反被排斥,不被尊重.......

老師喺全班同學面前check佢書包真係唔係太好哦. 如果再咁做, 你要同老師傾傾, 會影響你囡囡的.
我阿仔間學校都唔可以留書喺學校. 書包好重. 依家啲小朋友都幾可憐.

回復 w-w 的帖子

我怕講完後又一次公報私仇,是否有什麼事都要唖忍?否則我囡囡在校無運行,操行分又低啲,升不到自己中學,這事屈在心裏,好難過,囡囡也很氣憤
‹ 上一主題|下一主題