用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇人係大埔那打素睇緊ADHD
go

有冇人係大埔那打素睇緊ADHD [複製鏈接]

上次攞封信去見精神科護士, 問完一輪後, 要排期到2014年年中, 但後來佢話大埔精神科內有個叫ADHD部門, 係由兒科醫生去睇, 但都可以食藥, 有冇人睇過?
   0    0    0    0

我個女睇緊,有咩可以幫到你?
如需PM,請ADD FACEBOOK
[email protected]
傲雪

回覆:null

我想問你係那打素係睇精神科醫生定兒科醫生呢?係咪一見醫生就會開藥?

佢係睇精神科既,醫生開頭會同佢,同你傾偈,了解你地既日常生活,生活習慣,屋企人同小朋友對ADHD所遇到既困難,佢會教你一d方法去面對,有需要甚至會幫你寫信去有關機構申請一d服務,如果佢認為你既小朋友唔係ADHD,佢有機會會將你地轉介比社工;如確診後,醫生會開藥比小朋友食,解釋比你地聽其實d藥係咩黎,有咩作用、副作用,一般最常見既副作用就係小朋友食左藥後無胃口,所以醫生一定會開一粒開胃藥比佢食。

而醫院入面其實有好多比ADHD小朋友學習既興趣班,以遊戲既方法去灌輸意思比佢,如果小朋友真係好惡教,醫生亦可安排佢住院,住幾耐醫生會同家人商量從而去決定住院時限。

另外醫生亦都好體貼小朋友既家人,比如我地生活上同屋企人相處有問題,佢可以幫我地安排社工調解、住屋(公屋)上有問題,佢會幫我地寫醫生信比社工轉介社署,有段時間我感到好大壓力、唔開心、心情大起大落、我同女兒既醫生講,佢即刻幫我寫封信安排我都去見精神科,驗完血之後發現原來因為甲狀線出左問題影響而影響情緒。

食藥只係補充劑,家人既愛心先係良藥
傲雪

回覆:有冇人係大埔那打素睇緊ADHD

咁唔知兒科醫生係咪咁呢,唉!我對佢冇晒辦法,都唔知點教佢!可能我自己都要去睇下精神科先得

兒科醫生又點同精神科醫生呢,一般既兒科醫生其賽同平常我地大人睇既西醫無乜分別,都係頭痛醫頭,腳痛醫腳,精神科其實唔代表睇既人一定係有精神病,如果你有行過去那打素精神科,如果唔話你知,你見到入面既人完全唔會覺得佢地有問題。

第一輯仁心解碼入面,方中信鬧個新醫生,佢話:「點解你唔做其他科既醫生唧?個腦有腫瘤可以切左佢,個心有事可以通波仔(之類既說話),一刀切攪掂,精神科係要不停問,問極都問唔到就問到問到為止。」醫生要你地將肚裡面最尾果句都講埋出嚟,佢先可以幫到你,所以我地一定要相信醫生。

傲雪

幾年前我聽過一位精神科醫生講,因為太多小朋友排隊睇精神科醫生,排得太耐。所以政府醫院當年開始給兒科醫生一些訓練,教佢地點樣去照顧ADHD兒童,教佢地點樣用藥。

所以,我估計樓主的小朋友被安排去見的兒科醫生,可能是其中一批被訓練的醫生。
for every one criticism, three positives must be given.

係呀,咁早知我就唔接受安排睇兒科醫生,等佢繼續排啦!

我只是估咋!講真,若果確診是ADHD,兒科醫生開藥都OK啦。政府睇的好處係若有甚麼問題前綫醫生搞唔點,背後仲有資深醫生支持。

好似樓上位媽媽咁講,藥是輔助,最緊要係愛心和耐性。食藥係幫小朋友可以專心些,學得好些,但最終還是要我地自己去教。
for every one criticism, three positives must be given.

我琴晚打左篇野,我唔算係一個好成功既媽媽,因為革命尚未成功但係我用左我既方法去教女,佢一日一日逐步逐步進步緊,如果你有興趣,都可以睇下,當中唔係教你咩方法去教好自己既小朋友,係一D啟發黎,有興趣睇下丫

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
傲雪

引用:我琴晚打左篇野,我唔算係一個好成功既媽媽

原帖由 肥師奶傲雪 於 13-03-27 發表
我琴晚打左篇野,我唔算係一個好成功既媽媽,因為革命尚未成功但係我用左我既方法去教女,佢一日一日 ...
我睇左呀,感同身受,我明白要點做,但一時之間唔係話改變就改變到

第一步可以做既係打去學校同佢唔同科目,甚至課外活動既老師傾下偈,問下佢上堂、上活動既情況,專唔專心,同同學之間既相處,好似查案咁將所有佢既日常生活問出黎,再將佢串連埋一齊,小朋友在家一個樣,返學另一個樣,(大人更甚~哈哈)問完,你可能搵到好多你一直想知既答案架!
傲雪
‹ 上一主題|下一主題