用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 博唔博得過?錦泰小學
go

博唔博得過?錦泰小學 [複製鏈接]

家住45網,屬同校網,大仔,得15分。請指教。

1    0    0    0

回覆:akj 的帖子

引用: +

原帖由 JL3 於 13-03-05 發表
即係博得過?

回覆:博唔博得過?錦泰小學

今日同一個女兒讀聖博德的家長傾計,佢話保良局學校好吹谷,一尾讀書,一定唔揀保良第一中學!你地點睇?

回復 akj 的帖子

保良局D學校係谷的, 不過質素真係有保証, 而且保一有部份位係留俾錦泰成績標青的學生, 而保一入大學的比率也不差的.....

akj 發表於 13-3-6 09:42
今日同一個女兒讀聖博德的家長傾計,佢話保良局學校好吹谷,一尾讀書,一定唔揀保良第一中學!你地點睇?

...
唔谷係唔會有好成績架!

簽名被屏蔽

akj 發表於 13-3-6 09:42

...

每個小朋友能力都不同, 有些小朋友在催谷下可以越來越進步, 有些追不上, 成績越來越落後.所以最重要找最適合你小朋友的學校, 令他可發揮強項又不會覺得壓力太大.

保良局學校是功課較多, 適合專注能力較高的小朋友,但除了讀書亦注重音樂和體育, 有不同種類的樂器和運動班, 學生在音樂, 運動和服務都有獎項,  所以成績好不等如一味讀書.

保良局是一個出色的辨學機構, 經費充足 (價值超過一萬元的樂器也可以免費借回家用), 而且友校之間會一齊舉辦活動, 學生有機會和其他學校交流, 所以我覺得保良局學校很好.

回覆:ppsfung 的帖子

樓主:真心的!其實你想如何?你希望將來你下一代過什麼生活?谷、有機會打好學業根基、成就將來大業!現在社會競爭大了很多,我們下一代將要面對的問題,只會比我地更多!不喜勿怪!

akj 發表於 13-3-5 22:02
家住45網,屬同校網,大仔,得15分。請指教。

保良局屬無宗教學校, 15分已是很高了, 如你喜歡此校, 可以博, 但又要預呢六年讀書生涯會谷D。

引用:Quote:akj+發表於+13-3-5+22:02+家住45網,

原帖由 rainbowcov 於 13-03-06 發表
保良局屬無宗教學校, 15分已是很高了, 如你喜歡此校, 可以博, 但又要預呢六年讀書生涯會谷D。 ...
請問如讀保良局幼稚園會唔會多5分?

我姪女讀保良局金卿,我嫂話佢有20分,因為同屬保良局! 係咪真有其事?

看你的孩子谷唔谷得,谷得的話,錦泰是合適的.
15分是有機會的抽中

MissMusic 發表於 13-3-6 19:23
請問如讀保良局幼稚園會唔會多5分?

我姪女讀保良局金卿,我嫂話佢有20分,因為同屬保良局! 係咪真有其 ...
當然唔會有分啦,讀咩幼稚園都唔會有分加架。

回覆:MissMusic 的帖子

正確!不止 5 分!而是 10 分!不過,是印象分!

‹ 上一主題|下一主題