用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教如何處理 :(
go

請教如何處理 :( [複製鏈接]

被發現作弊 ?? 作為家長好灰心, 點解? 請比意見!

煩惱中!
   0    0    0    0

回覆:FISHMA 的帖子

小朋友作弊?你小朋友?定人地小朋友?

醒目開學勳章

冷靜, 同佢傾下點解, 佢自己要求高? 玩開個班同學(老死), 成績如何? 還是家長要求高, 定老師有壓力俾佢?行錯一次就算, 以後唔再錯就得la!!!

冷靜處理, 作幣形式係點? 一時偷望隔離, 定係寫紙仔? 要分析當時心理狀態, 先知點解, 慢慢同佢傾.

你一定要比佢知, 你唔認同呢個做法, 無論任何形式, 都係嚴重, 不過你會原諒佢, 因為佢係你個仔, 要比佢知道, 你會重新接受佢.

開學不過是半年, 較相熟的同學的成績不過不失(只聽說),
作為家長, 以前從未發生過的事情今天會發生在自己小朋友身上, 好唔開心

他堅持說沒作弊, 連我自己也接受不了, 心中15/16 信還是不信? 是真的? 是假的?

現在的心真的很痛, 原來自己係咁失敗.

古語有云: 教不嚴父之過

唉!!!!!!

回復 FISHMA 的帖子

你的孩子你最了解,好好由多個方面了解事情。知道此事的第一個反應在家長來看應該是很憤怒吧?不過都要冷靜客觀地把事情調查清楚,究竟老師的說法是甚麼,不妨到學校找相關老師詳談,作弊本身是一件錯事,但要好好清楚學生作此事背後的原因?是被誤會或是根本不知這就構成作弊?

初初上中學,孩子有一大堆的東西需要適應,當中的衝擊有時也可能令孩子做了一些不應該做的事情,現階段作為父母的,要對症下藥,此事畢竟對孩子有著很重大的影響。

好好了解箇中詳情,再好好和孩子作出討論,不是全面地指責,而是希望可以共同找出解決方法。

orangebb  同意呀, 最怕係有時係測驗期間, 無心回應同學借野, 就當作弊等等, 我都聽過, 所以一定要了解清楚成件事.  發表於 13-2-21 17:10

我同意mc所講, 孩子性格你最清楚, 會唔會真係誤會呢? 唔好未審先判呀!  

要了解清楚成件事, 如果只係誤會, 而你仲要唔信佢, 對小朋友真係好大打擊!

FISHMA 發表於 13-2-21 16:36
開學不過是半年, 較相熟的同學的成績不過不失(只聽說),
作為家長, 以前從未發生過的事情今天會發生在自己小 ...

了解清楚件事,問孩子事情的始未。孩子是自己的,你最清楚他的為人,性格和品德,若他堅持說沒有作弊,了解清楚為何會被誤會,幫他盡快澄清,否則他會不開心。若然選擇相信自己的孩子,就要好好地扶助他。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請教如何處理 :(

如果調查吾出小朋友又堅持無,作為家長我會選擇無限量相信,不過亦同時同小朋友傾返究竟「錯在哪裡」,有時d野係要從錯誤中學習,點解會令老師認為有犯亦好重要,小朋友被發現/怨枉亦係學習過程,一定有得著既

joyjoyparent  十分同意! 因為愛他, 所以在沒有十足證據前, 要選擇相信他.
也該表明立場, 誠實比好看的成績更更重要!  發表於 13-2-28 13:36
mesmerising  Good!good!  發表於 13-2-22 09:37

先不要責備自己, 這件事情影響深遠, 弄清楚事實真相, 才想下一步如何修正管教.

有時, 家長當局者迷, 因為愛對小朋友的行為容易出現不自覺的盲點. 如果你身邊有對你小朋友十分熟識的親戚朋友, 而他又能客觀分析事情, 我會建議你邀請他與你一同親往學校, 面對面與老師了解事情的始末. 多一個局外人, 有時他聆聽接收的訊息, 可能與你有不同, 你們可以再深入拆解分析, 最後判別小朋友在這件事上出現了甚麼問題.

如果小朋友真是沒有作弊, 而他覺得你不信任他, 互信關係崩潰了, 就很難修復.

祝你早日找出真相, 加油, 不要灰心啊!!

醒目開學勳章 王國長老

我女小學階段, 試過P1時出貓, 當時人贓並獲, 無得賴, 佢果時太細, 根本唔太知咩事, 亦有認錯既空間, 所以我主動向老師提出零分, 令個女明白事情重要性, 亦通知左對方家長, 因為令到佢個仔同時俾人鬧我都好抱歉

幾年後, 小4, 發生同學唔見錢事件, 我無俾我女知, 但我自己搵過老師同其他家長傾過(家長會從小朋友口中知道件事), 綜合各方意見我再同個女傾計, 我相信佢無偷, 我選擇相信我就要無條件100%信賴, 同時我都有同佢傾計, 就係我以上講"錯在哪裡", 下次學識唔好KEEP人銀包, 瓜田李下, 人越大世界越複雜, 錯事固然唔應該做, 同時亦要學識保護自己

好多謝各位媽咪的回應, 令我學多了, 明白多了! 心情放鬆了一點!

其實還是半信半疑的, 換着以前是百份百相信的, 但事出突然而且老師認定了是作弊, 當收到WHATSPP時, 心一沉, 心情七零八落, 腦海只浮現作弊兩字.  還是聽取各人的意見到學校一趟聽聽老師的立場.

姑勿論是真還是誤會, 希望小朋友能經一事長一智.

真真多謝各位!

你又唔洗咁灰.

正如以上其他人所建議, 先和孩子/有關人等了解事情始末. 可能真是誤會或無心之失.  

即使最後發現真的是孩子一時糊塗走了捷徑, 最後要受罰也未嘗為一件好事, 你們就趁這機會跟孩子談談, 把他引回正道, 最重要是以此為鑑, 以後不會再犯.

試想那個孩子不是在跌跌撞撞中學會了行路?  我們大部份人一生也是從錯誤中學習呢.

我讀中一時都曾經和同學一起作弊, 老師知道(佢只係教育學院來實習1年的老師), 因為份卷的答案一模一樣, 錯都錯埋一樣, 老師後來找我和那位同學問話, 我當時承認作弊, 而我那位同學唔認作弊, 那位實習老師並沒有向我的父母告發, 佢好似只係叫我重測, 比左個改過的機會我, 佢仲臨走時送了一張書籤比我, 寫著[知錯能改, 善莫大焉], 這句話, 我終生受用

純粹分享
‹ 上一主題|下一主題