用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 小一功課量
go

小一功課量 [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

有錯請提出, 我都係傻下傻下 (我仔小3)
中文, 有詞語簿, 要寫字+拼音, 3次, 每次8個詞語左右
默書, 中英都有, 一個月各左2次左右

醒目開學勳章 王國長老

講真丫, 如果學完就唔再用, 抄100次都無意思, 對嗎?
學習在乎結果, 港同唔係重抄寫既學校, 不過我又唔太擔心佢地語文水平, 學習工具有好多種, 抄寫係其中一種, 培養閱讀習慣又係, 創作都係, 總有機會學既 , 好似我個女, 幼稚園無測無考無默書, 學中文就靠寫日記自由創作, 呵, 唔覺唔覺又學左好多字呢

Nique 發表於 13-2-4 17:23
thanks for your reply, 那每個詞語寫3次小朋友會熟習了嗎, 要不再叫他多寫次, 我是喜歡小操練的學校, 但我 ...

如果你小朋友入得港小, 咁你自己一定要比額外0既抄寫佢了!
上到P2中文仲少, 詞語每個3次 拼音只寫1次咋! 今年多左個硬筆書法(即用鉛筆寫毛筆字), 默書每個月兩次(一次背,一次讀默)
英文hand writing寫兩頁, 默書每個月一次

我個人覺得畫圖&填顏色多個寫字

回覆:小一功課量

請問小一小二每天平均需要多少時間去做功課?(以正常速度計)是否中英數常都每天有功課?project 有多密呢?謝謝。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

今日簡介會後到過課室參觀,見到小一已有仿作詩歌,對小一的小朋友好像有點難。小二的同學也寫了很長的文章,請問老師是否有提供詞語參考呢?

回覆:cheungoli 的帖子

這個問題我請讀二年級的女兒代答:

仿作詩歌不太難,因為在堂上老師已和同學練習過。還有小二的長文章,會有少量詞語提供。

那些好長的文章,愈長的會有愈多時間做,因為老師想我們用多些豐富的形容詞。

回覆:Old_Cake 的帖子

作為家長,讓我補充一點:

當我在課室看到展出同學的功課時,確實有一點點驚訝!因為您們所看到的,很多是將半班、甚至是全班同學的某份功課全部展出!沒經篩選、也沒有隱瞞。如果您仔細看,會見看到老師評審同學功課的形式和針對不同表現的實際評語。

我想學校是不只想向參觀者展示優異的作品、而是想呈現整體學生的能力;也希望參觀者透過老師的評語,多了解學校如何貫徹教育理念。

回覆:Old_Cake 的帖子

thx for your information.

引用:今日簡介會後到過課室參觀,見到小一已有仿

原帖由 cheungoli 於 13-07-01 發表
今日簡介會後到過課室參觀,見到小一已有仿作詩歌,對小一的小朋友好像有點難。小二的同學也寫了很長的文章 ...
小一詩歌係仿作,老師教完首詩歌,先會叫學生作的。只要學生有想像力,對佢地黎講唔難的。
小二作文,有看圖作文,功課會提供詞語比學生的。小囡現讀二年級,都應付到,因母語唔係普通話,文句有時唔太通順。

引用:請問小一小二每天平均需要多少時間去做功課

原帖由 feiji 於 13-06-30 發表
請問小一小二每天平均需要多少時間去做功課?(以正常速度計)是否中英數常都每天有功課?project 有多密呢 ...
通常個半至兩小時就能完成,project功課小一不太多,大多長假期先有,如數學的錐體,柱體模型。小二project老師會慢慢引導學生做,分開一個個steps教。例如先搜集資料,回校分組討論,有工作紙慢慢教學生造成一個報告。

引用:請問小一小二每天平均需要多少時間去做功課

原帖由 feiji 於 13-06-30 發表
請問小一小二每天平均需要多少時間去做功課?(以正常速度計)是否中英數常都每天有功課?project 有多密呢 ...
另外中英數因每天都會有堂上,每天有功課,常識就視乎果日有冇堂。

引用:Quote:原帖由+feiji+於+13-06-30+發表請問

原帖由 evaken 於 13-07-03 發表
通常個半至兩小時就能完成,project功課小一不太多,大多長假期先有,如數學的錐體,柱體模型。小二project ...
Thanks for your information! Very useful. :)

回覆:evaken 的帖子

thx for your information.

多謝分享
‹ 上一主題|下一主題