用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 沒有那麼谷的國際學校(中學)
go

沒有那麼谷的國際學校(中學) [複製鏈接]

我小朋友現時在IMS就讀, 來緊九月要報中學即Grade 6.
IMS沒有中學連接, 而我大仔有輕微讀寫障礙, 所以想找一些沒那麼谷的國際學校升讀.

我自己比較喜歡ICS, CAIS, KCIS, ESF(Discovery Bay) 想請問這些學校會否沒那麼谷?

或者有那些學校是比較合適我小朋友的?

謝謝!

cecichow  ics is a very aggressive school.  發表於 13-1-16 12:08
   1    0    0    0

回覆:dadmumkids 的帖子

You can try Korean international school ! They hv small classes; hence, low teacher- student ratio and the teachers are very very caring and supportive ! I hv paid a visit to this school before :)

PCMW  agree.  they cater sen students.  發表於 13-1-17 08:27
dadmumkids  Thanks!! Let me take a look :)  發表於 13-1-15 09:10
做人至緊要開開心心 :-D

Cecichow, i see, thanks so much!

My friend's son has dyslexia and he's in CAIS.  School is supportive.  

dadmumkids  Thanks for your advice :)  發表於 13-1-28 08:42

回復 dadmumkids 的帖子

Discovery College適合藝術型的學生,中學部更唔夠學術,完全唔知學生點考公開試,也不支持有特殊學習需要的孩子,放棄呢間啦,浪費金錢。

小冬, 我仲以為Discovery College比較輕鬆, 聽你咁講我有d滴汗
謝謝你!

個別的不満、把整間学校的成績抹殺? 我聴到関於DC的都是好的。 毎個人的要求都不同、不用滴汗。 

dadmumkids  Thanks for your advice :)  發表於 13-1-28 08:42
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:回復+dadmumkids+的帖子 Discovery+Colleg

原帖由 小冬 於 13-01-19 發表
回復 dadmumkids 的帖子

Discovery College適合藝術型的學生,中學部更唔夠學術,完全唔知學生點考公開試 ...
dc绝对唔差

dadmumkids  Thanks for your advice :)  發表於 13-1-28 08:41

I don't know whether it is a special case or not.  My friend's son (eight yrs old now) has been studying is Korean IS since grade 1.  He don't even know the meaning of "straw" and some other simple words.  Maybe his parent cannot speak english and it is only a special case.

dadmumkids  Thanks for your advice, i will search for the info :)  發表於 13-1-28 08:41

我就係聽好多人講間學校好就去申請,入到去先後悔!仲有小朋友在內就讀的家長叫我不要入去讀,我又唔聽,而且好多學生走架(讀左四年都走),包括本地至外籍學生,老師又兩三年就走,學校又新,好多野都好亂。

我地的家長收到學校的通告話有中學部學生偷電腦,食毒品,我朋友個小朋友同佢的同一班二十多同學成日話普通話堂好悶,教的東西很淺,又無拼音印埋在筆記上,同老師反映過但又唔肯改善,我都好想知有咩好?

回復 小冬 的帖子

Discovery College?

回復 小冬 的帖子

咁真係幾無助,你打算點做?

首先講本人不是 DC 用家。
但有幾個 point 都想講吓:
- <好多學生走架(讀左四年都走),包括本地至外籍學生> .... 其實會吾會中學開始,啲學生就陸續去外國升學呢?
- <老師又兩三年就走> ..... 我估都係 common
- <普通話堂好悶,教的東西很淺> ..... 咁始終係 international school, 中文係弱架。

只是想 share 吓,千萬不要誤會有任何 challenge 成份!

WYmom  agree, as most students in DC are foreigners and will stay for only a few years.  發表於 13-2-4 08:41

回復 Ononma 的帖子

係讀完ESF兩年幼稚園及DC小學四年都轉返本地學校喎,仲要唔係因為經濟理由而轉校,係對父母都覺得間學校唔掂喎!中學的學生走就唔在講啦。有澳洲回流家長都話間學校教知識教得太少,反而九成教諗野。如果高層出到聲話學校根本唔係for有學習障礙的學生入讀,也無資源支持呢D小朋友,多極咪得自掏腰包的言語治療,咁你仲會唔會讓孩子讀呢?
不過我都預左被好多人插,但我相信,如果有得選,ESF幼稚園的家長選ESF小學多數會排DC最後囉(除左貪佢近呢個理由)。
普通話差都無理由文章、功課的詞語無拼音喎!
不過,如果你只要輕鬆,又唔計較質素,咁你就去馬遞信申請啦。

Jane1983  吾會插你,大家分享遮。  發表於 13-2-8 14:13

DC有咩好,唔該舉例,等我都唔駛成日咁唔開心。

回復 Jane1983 的帖子

我好想小朋友走,但老公企到好硬,只好見步行步,唉~~錢要用得其所先值。其實間學校又唔係佢開的,做咩要聽到一些反對聲音就咁惡呢?

小冬 發表於 13-2-8 00:03

我好想小朋友走,但老公企到好硬,只好見步行步,唉~~錢要用得其所先值。其實間學校 ...
轉去其他ESF學校,有無試過?

老公唔想太遠。
‹ 上一主題|下一主題