用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解咁多人揀上智?
go

點解咁多人揀上智? [複製鏈接]

睇左好多個帖,發覺好多家長都問上智,觀塘、黃大仙、油尖旺都有,想知點解咁多人對上智有興趣?知道佢係B1a,但係都唔係真係咁勁啫,大把有得揀

0    0    1    0

或者因為佢自行時會in哂所有人?  未係好top但都幾好, 係Kln區既女校選擇唔多(仲就係真光女書院/ St Cat/ 藍田聖保祿)?

樓主其實真係唔好以為淨係上智咁多人揀,好多學校少人提,但一樣好多人揀。

正常一般每年受歡迎的學校可收到約600-700份申請。今年因為英華搬往深水埗,同類型、同級別的學校開始有競爭。不單止上智,英華以往都是較靜和在統一派位時才開始多人問、多人講,今年都提早了在自行收生時已經好熱鬧。

選學校時,最好唔好睇多唔多人講,真係要睇適唔適合自己,有幾多把握,有乜野後著就最緊要。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 eoriaoao 的帖子

你何以唔選它,但一向實而不華。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題