用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA 跨區派位
go

SFA 跨區派位 [複製鏈接]

有冇家長有這方面的經驗?會否有跌band的可能(轉到九龍城區)?謝謝!
   0    0    0    0

去年有學生跨區入了九華,至於全港的banding,學校應有資料,直接問有關的老師。

k5itkyp 發表於 12-12-24 13:42
有冇家長有這方面的經驗?會否有跌band的可能(轉到九龍城區)?謝謝!
1. 如果小朋友係屬於 Band 1 中或以上, 則可放心申請統一派位時跨網 ( 轉返住址的校網 )2. 如果係 band 1 bottom line,有可能 因出年 "211" or "111" 中學減派影響, 加上九龍城屬於強區而跌 band.  你可以聖誕假期後查詢 Ms. Txx.
3.應 有2次機會申請統一派位跨網 : 第一次係 1 月初申請, 則可以係出年 4月填統一派位申請表之前知道是否成功跨網.  
第二次大約係 3 月 ( 我唔係好記得正確期間), 但係可能就無法及時知道是否跨網成功.  因此如果有心申請跨網, 最好係 1st round 時交表申請.
4. 以前學生入他區的中學 : LS, 九華, St. Joseph, 聖芳濟, 十之八九係自行派位時搞掂, 極少係統一派位攪珠入到.  因此最好 focus 係自行派位的2間學校, 統一派位跨網則當係買保險.

請問如何知道自行已被取錄?

七月先知,連派位一齊放榜

回覆:SFA 跨區派位

引用:九華屬邊區? +

原帖由 babykei 於 13-06-21 發表
九華屬邊區?
油尖旺

引用:即係如想入九華,係咪應該揀油尖旺的小學? +

原帖由 babykei 於 13-06-22 發表
即係如想入九華,係咪應該揀油尖旺的小學?
咁又未必,每年sfa 都有2x 人入到

引用:sfa+d小六生係自己考的嗎? +

原帖由 babykei 於 13-06-22 發表
sfa d小六生係自己考的嗎?
sfa 大多數自行已經ok ,想知油尖旺升中,去升中版睇

醒目開學勳章

babykei 發表於 13-6-22 13:57
即係如想入九華,係咪應該揀油尖旺的小學?

聽聞油尖旺男生band 1, 必入兩間band 1男校,因為學額多過band 1 boys

醒目開學勳章 貢獻勳章

Pertra 發表於 13-11-27 10:15
全級考第幾先belong to band 1 生? Band 1c 誇綱自行派位chance is slim ?我見有些派去深水涉band 1 男女校 ...
學校最少8成係band 1,你自己計一計全級幾多人喇,年年有差少出入

band 1生就係band 1,無再細分,自行要睇面試,無分跨唔跨網,同埋你有無報合適嘅學校,你知自己係1c,去報1b/1c嘅學校,我唔覺得會slim,但你去報1a嗰d,就當然slim啦!你睇派去九華有幾多人就知,係咪咁slim喇!
我唔熟深水涉,無研究,因為一定會用返住緊個網!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Pertra 發表於 13-12-2 17:35
回覆 小曳人 的帖子

全級考第幾至第幾才是band 1生?
如果全級180人,8成即144名之前
如果全級150人,8成即120名之前
其實8成係約數,實數學校先知,但睇中一派位,應該唔只8成 band 1

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

小曳人,

請問如深水埗校網轉返沙田校網,學生banding會有影響嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

littlecook 發表於 13-12-3 02:27
回覆 小曳人 的帖子

小曳人,

影響實有,但真係唔知幾多,但我估頂多爭2-3%,只要小朋友唔係邊緣人,理佢係升定跌!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題