用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 急問!亞氏保加症
go

急問!亞氏保加症 [複製鏈接]

小朋友現在2歲半,兒童精神科醫生話佢有亞氏保加,等緊CAC 2013年2月做評估,現在主流幼稚園讀全日班N1,但開學致今都只能返半日學,因為佢會經常拍打其他小朋友,平時要等主任或校長得閒先可以帶佢入班上課(人釘人),冇人得閒就會留在校務處,請問我可以做D咩去幫我小朋友呢?

1    0    0    0

揾私人訓練做住先啦!

引用:揾私人訓練做住先啦!

原帖由 chloe_pak 於 12-12-22 發表
揾私人訓練做住先啦!
請問除咗協康,仲有邊D幾間做社交訓練好架?可以介紹下嗎?

嘗試轉去有I 位的學校吧!你現在的學校已經不能滿足囝囝需要!

回復 monchhichi0313 的帖子

參加社交小組可以改善一些行為問題,但未必一定幫到他,要具體看他是咩情況下打人, 系唔系成日打同一個。如果是因為“肉緊”,好興奮通過打人來發洩,有可能需要感統治療。

引用:回復+monchhichi0313+的帖子 參加社交小組

原帖由 bluefox140 於 12-12-28 發表
回復 monchhichi0313 的帖子

參加社交小組可以改善一些行為問題,但未必一定幫到他,要具體看他是咩情況下 ...
又唔會經常打同一個,不過就好多手多腳,會無端端拍下人,用腳踼下人

回覆:monchhichi0313 的帖子

試下感統訓練。

引用:試下感統訓練。 +

原帖由 JadeW 於 13-01-05 發表
試下感統訓練。
感統訓練係點?

引用:Quote:原帖由+JadeW+於+13-01-05+發表試下

原帖由 monchhichi0313 於 13-01-05 發表
感統訓練係點?
http://www.yes-parents.com/knowledge/article/T3/T3C200801.yp 以上網址有六段有 關感覺統合的短片,從理論,特 質,障礙及治療認識感覺統合。

另外電台有訪問
http://www.eysbabyclub.com/bbclub/article5.php

‹ 上一主題|下一主題