用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs 德雅
go

TSL vs 德雅 [複製鏈接]

剛剛見完TSL 校長, 聽校長語氣應該會收小女, 不過如果接受TSL, 便不可大抽獎。
TSL 優點: 英文好好, 課外活動很吸引, 好像又玩得又讀得,升中派位不錯, 中游的會去顔寶鈴
德雅: 校風純樸,有德雅中學, 功課多, 傳統,活動少
如果我揀德雅, 就可繼續抽st mary, 如抽中, 一條龍, 妹妹亦可一條龍, 煩少好多次, 不過我知好難抽中。
但小女勁活潑, 我驚佢讀德雅會好悶,埋沒咗佢嘅本質!!
好難決定, 請高人指點!!!

1    0    0    0

回覆:ABCdoreme 的帖子

有細妹跟尾的確很難取捨,TSL固然好,但要有心理準備兩姊姊要分開讀者;大抽獎就實可以一齊讀,但又唔知會抽左去邊度。如果係我,我估我會選TSL,始終這是家姐升小一,應以她最大利益為依歸。

回覆:cmt1010 的帖子

如純看學業成績,TSL 是否都看高一線呢?

剛剛見完TSL+校長,+聽校長語氣應該會收小

原帖由 ABCdoreme 於 12-12-04 發表
剛剛見完TSL 校長, 聽校長語氣應該會收小女, 不過如果接受TSL, 便不可大抽獎。
TSL 優點: 英文好好, 課 ...
其實TSL校長好識講說話,講嘢好圓,我個女都好似話差唔多收,最緊要係一月尾睇result.

回覆:ABCdoreme 的帖子

比我會博st mary's , 兩姊妹一齊享受12 年免費一條龍一級教育wo!博吾到又有好既私校back up, 德雅更好少吾收返自己人弟妹讀ge. 不過st Mary's 比德雅更傳統,如果你認為德雅吾合適,st Mary 應該更加吾合適的,那便應該選TSL.

bbb330  agreed  發表於 12-12-4 16:38
MrBeast  +1  發表於 12-12-4 12:48
bbforever  AGREE  發表於 12-12-4 12:20
做人至緊要開開心心 :-D

引用:剛剛見完TSL+校長,+聽校長語氣應該會收小

原帖由 ABCdoreme 於 12-12-04 發表
TSL 優點: 英文好好, 課 ...
請問校長怎樣同你講呢?我都覺得佢講野好圓wor!!

引用:Quote:原帖由+ABCdoreme+於+12-12-04+發表

原帖由 BBCoffee 於 12-12-04 發表
同你一樣,register左德雅,仍等緊Tsl 一月嘅result,有Tsl offer我會take因得一個小朋友!如果tsl唔收就疊埋心水讀德雅了!

回覆:TSL vs 德雅

Yes, 我都係咁覺得

個人愚見,應從整體利益去考慮,ie,the whole family。

引用:Quote:原帖由+ABCdoreme+於+12-12-04+發表

你可以睇番我之前TSL PARENT SESSION 個 post. 應該2星期前,我搵唔番。

回覆:BBCoffee 的帖子

校長話小女語文能力兩次interview 分數都是頭5—10%, 希望不是只氹我開心啦!
st mary 係勁傳統, 但始終係超級名校, 好似辛苦D都抵。

不過st mary 連20 分都冇機, 好似仲難抽過marynoll 同協恩

引用:Quote:原帖由+BBCoffee+於+12-12-04+發表請

同你一樣,register左德雅,仍等緊Tsl 一月嘅result,有Tsl offer我會take因得一個小朋友!如果tsl唔收就疊埋心 ...
我個女3個表姐都係讀德雅,大表姐已經讀中學係讀聖母玫瑰,其實德雅真係唔錯,德育同學業都教得好好。但我最想個女讀SFA,因為係SFA舊生,可惜2nd int 行人止步。你都好似住荃灣,知唔知德雅校車邊到有站。

如果比我會照要TSL既位, 再大抽獎後試下扣門, 扣唔到都有TSL, 非常好吖!
我覺得只要家姐讀得好, 家長冇問題, 亞妹不太差, 都應該可以入番TSL掛??
你囡囡考到TSL咁叻, 可能扣門都有機, 只靠大抽獎真係好難...

醒目開學勳章

喵媽 發表於 12-12-4 13:29
如果比我會照要TSL既位, 再大抽獎後試下扣門, 扣唔到都有TSL, 非常好吖!
我覺得只要家姐讀得好, 家長冇問題 ...

'都應該可以入番TSL掛' 細妹TSL 未必入得番! 舊同學大仔讀 TSL重入埋校隊, 細仔上年P1考唔番, 好彩大抽獎入到小拔!

回覆:TSL vs 德雅

回復 ABCdoreme 的帖子

我同你既情況一模一樣!! 開頭諗住TSL收咗先算, 但又想早D諗定, 因為唔知如TSL收咗會唔會好快要決定同註冊.
你提到果幾點, 我都比較著重升中. 我有睇過TSL同德雅個website, 但唔識比較升中情況.
1. EK d posts話德雅英文教深一年, 數就半年, 知唔知TSL課程係點? 第時考中學競爭力如何?
2. 顏寶鈴係直資, 其實係band幾中學?
3. 油尖旺同深水埗網, 女仔選擇好似差唔多?

我都有類似的問題, 不過我小朋友係仔仔, 諗緊假如咁好彩陳守仁收, 應該揀陳守仁or有直屬中學的西環聖類斯 (程度為band 1C).  兩間都似適合活躍好動和英文強的小朋友.  

回復 jaycee_mami 的帖子

如聖類斯類似TSL,又有直屬BAND1中學,比我會選聖類斯,起碼6年後唔駛再煩.

‹ 上一主題|下一主題