用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問各個banding 人數佔三分一是全港計定分區計? ...
go

請問各個banding 人數佔三分一是全港計定分區計? [複製鏈接]

如果是分區計,41網LS ,MCS,KTS 同APS 都有八成以上band one ,咁其他同網小學band one 咪其實變相少了?
   0    0    0    0

mirage 發表於 12-11-26 21:43
如果是分區計,41網LS ,MCS,KTS 同APS 都有八成以上band one ,咁其他同網小學band one 咪其實變相少了? ...
至少還有兩間馬頭涌官小呢!你都講得啱架,除了這些小學之外,在九龍城區裡掙一口飯吃實不容易,隨時少過3成。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 mirage 的帖子

全港計的用作統一派位甲部派位之用。
分區計的用作統一派位乙部派位之用。自己區鬥自己區,好多九龍城區的小學都分唔夠1/3 band 1生,接近此數的已算好。
:verycold: :verycold: :verycold:

有一個想法,唔知啱唔啱。概然九龍塘是強區,區內band 1中學在自行時是否應盡收區外學生,因為區內band one 生在乙部時也會派回本區.就算band two ,也可能同弱區的b1差不多。

mirage 發表於 12-11-26 23:34
有一個想法,唔知啱唔啱。概然九龍塘是強區,區內band 1中學在自行時是否應盡收區外學生,因為區內band one ...
如果你話,自行階段,九龍城區的band 1中學唔會收區內的band 1生,留待乙部大抽獎時才收。咁如果人家係叻嘅,你唔收,還有別人會收,因為自行可以報兩間的。到乙部時,你想收番嗰d叻嘅都難,一個唔覺意人家隨機號碼好,你重會收晒d band 1中、尾的同學。
人同此心,那些學校唔會唔收,都係一樣睇教局的排名次序,叻嘅更係收歸其下先啦,無理由擺係度等咁蠢架!

坦白說,通常d學校都會傾向每個區、每間小學都會揀最叻嗰幾個來收,唔會收得多,比番d位第二個區。

還會有兩種極端情形。第一係跟本自己區都冇叻人來報,叻那批唔係去保羅男女、拔那些學校,要不就係走晒去皇、喇、曾、林、鄧,令到他們焗住收外區d學生頂住。第二就係直屬中學和小學的從屬關係,令學校收回大量小學的學生。

至於band 2等如弱區的band 1問題。我相信沒有一間英中學校想收到band 2學生。試想一想,如果不斷收到band 2生的話,那麼這間英中,好有可能會被教局要求減開英文班,又或者學校要做好多補底工夫,甚至減少英語授課的科目去遷就部份同學。總言之就好多學習差異的問題存在。

‹ 上一主題|下一主題