用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗 PN VS 蘇浙 PN
go

玫瑰崗 PN VS 蘇浙 PN [複製鏈接]

如果兩間都有offer, 你地會選擇邊一間?

玫瑰崗 PN (已有offer)
蘇浙 PN (等待中).
   3    0    0    0

真係好難選擇, 囡囡玫幼都OFFER 左, 我地都諗緊如果蘇浙有OFFER 咁點, 玫瑰崗好似全面D, 但蘇浙(國語/英文)語言好似強D.

我想問下蘇浙有冇分主流同國際班? LEUNG2858, 我同你SITUATION一樣, 但我申請蘇浙好似普通主流班, 咁英文會唔會冇咁好? 因為有朋友的小朋友讀緊, 佢地話如果讀蘇浙要出去揾補習英文, 佢只係強在普通話.

引用:我想問下蘇浙有冇分主流同國際班?+LEUNG285

原帖由 catcle 於 12-11-26 發表
我想問下蘇浙有冇分主流同國際班? LEUNG2858, 我同你SITUATION一樣, 但我申請蘇浙好似普通主流班, 咁英文會 ...
Pn 好似冇分(全英譜),好多人話蘇浙課程深,難入過玫瑰崗。我玫有offer, 都係等緊蘇浙。問親有朋友讀緊,都話英譜都教得好好。

回覆:玫瑰崗 PN VS 蘇浙 PN

我都唔知選邊間好?

我都一樣RHS AM有offer等緊蘇浙result

我諗大家都會交左玫幼留位費先,如果到時大家真係有蘇浙offer, 不如大家分別問詳細d,玫幼或蘇浙朋友家長(自身朋友,不是EK forum).再大家交換意見或討論,這樣可以防止揀錯或後悔。我相信要多d收集真實意見,再決定吧!

我仔仔依家讀緊玫瑰崗pn,本身蘇浙都收左佢嘅。點解我簡玫瑰崗?1)interview同報名果時對學校嘅感覺,蘇浙好有大中華feel,可能北角真係好多b6啦!2)location,雖然玫瑰崗遠d,但係佢pn都有校巴,重要每架車都會有個老師跟車!3)學校環境,無得比較啦,玫瑰崗win曬!

再講埋仔仔依家反左3月學,老師第二個星期左右就開放幫介片,頭2個月,老師隔個星期就會打電話報告學校生活!我見d小朋友晤洗2個禮拜就無再喊住反學,當然有1,2個另外啦而課程都深嫁,依家教到J啦!

再加埋早排嘅k1 interview,玫瑰崗真係幫到5小,如果我仔係讀維記pn的話,佢嘅表現一定無咁好!

以上嘅資料希望幫到你啦!btw,我5係果d die hard fans,如果出面考左果2間收仔仔,我即走

其實我本身都有蘇幼經驗,我大果個小朋友以前都係讀蘇幼的。蘇幼老師十分有愛心,會定期打電話俾家長update小朋友既情況。家長亦有老師手提電話,可隨時聯絡老師。普通話簡直無得頂,我個小朋友讀了半年後,已可用流利普通話與人溝通,發音非常準確。小朋友很愛返學,學校教既普通話兒歌日日唱不停,好開心架。英文就真係唔好抱太大期望,要出去學啦。當年蘇幼是有校車的,但今年開始幼兒班不設校車,亦是一個大問題!

至於玫幼,我完全是零經驗,只靠問讀緊既朋友分享經驗, 和上網搵資料。朋友的女兒今年讀緊,玫幼老師亦是十分有愛心的,都會定期打電話俾家長update小朋友既情況。可能只是返了學3個月,小朋友既英語和普通話都無明顯進步,西班牙語就更加一點都唔識,有點一舊雲既感覺。小朋友返到屋企完全無唱學校既歌仔。我朋友既感覺係學校語境有點誇大左,但我朋友據聞小朋友既英普能力上到K1/K2後就有明顯進步。這個例子可能只是單一例子,未能完全作準。所以都想知多d。

就語言方面,蘇幼會比玫幼既成效突出?

其實兩間都係好學校,真係好難取捨!

多謝以上兩位意見,我相信這就是大家煩惱的所在。玫幼環境一流,有校巴,老師好交帶有愛心,直升k1.蘇浙普通話一流。所以好難揀!唔知兩間小學程度怎樣?many thx

我女都有RHS offer,如果有蘇浙都有真係唔知㸃揀,重有victoria呢?你地又會唔會考慮呢間?我家姐個女五年前讀Victoria,佢果時諗都唔諗就放棄玫同蘇,係果時vic好似好過玫同蘇 ,但而家就好少人講Vic或且話佢淺,其實呢三間邊間較好?

引用:我女都有RHS+offer,如果有蘇浙都有真係唔知

原帖由 jenjenny 於 12-11-27 發表
我女都有RHS offer,如果有蘇浙都有真係唔知㸃揀,重有victoria呢?你地又會唔會考慮呢間?我家姐個女五年前 ...
Hi jenjenny,呢個我都諗緊。我囡依家上緊vic playgroup(HH),又覺得好好!但我觉得3間最難入,好似係蘇浙,課程最深,語文最強,所以放棄太可惜了。

引用:我仔仔依家讀緊玫瑰崗pn,本身蘇浙都收左佢

原帖由 hackenleefans 於 12-11-26 發表
我仔仔依家讀緊玫瑰崗pn,本身蘇浙都收左佢嘅。點解我簡玫瑰崗?1)interview同報名果時對學校嘅感覺,蘇浙 ...
資料好有用!謝謝!想問下玫小係咪差少少,尼個係我最concern,雖然我知將由玫幼校長接手,但係要改得好好,起碼都要幾年過渡。玫幼有學券,上次聽講座,講者話有學券既學校,因課程要跟政府,所以唔可以太深。晤知係咪真呢?同意,玫幼環境真係一流,尼點係我最唔捨得放棄既原因。

Cool-G 發表於 12-11-27 01:14
蘇小好過玖小好多.

點解? 玫小學生唔乖? 課程無蘇小深? 我聽過蘇小好多功課....家長小朋友都吃力......

引用:Quote:原帖由+hackenleefans+於+12-11-26+

原帖由 karman888 於 12-11-27 發表
資料好有用!謝謝!想問下玫小係咪差少少,尼個係我最concern,雖然我知將由玫幼校長接手,但係要改得好好 ...
玫小係差d。。。所以希望我仔今次考另外嘅K1成功啦!

Quote:原帖由+jenjenny+於+12-11-27+發表我

Hi jenjenny,呢個我都諗緊。我囡依家上緊vic playgroup(HH),又覺得好好!但我觉得3間最難入,好似係蘇浙, ...
Hi Karman,
呢三間真係好難揀,我暫時都冇乜idea.但如果淨係睇幼稚園,邊間好啲?

引用:Quote:原帖由+jenjenny+於+12-11-27+發表我

該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
The same situation here. My daughter is also joining Victoria HH playgroup, and waiting for result from KCS and applied for Victoria as well. It is really hard to choose...sigh

引用:Quote:原帖由+karman888+於+12-11-27+發表H

原帖由 jenjenny 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
Jen, have you applied KCIS?

‹ 上一主題|下一主題