用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 St. Johannes vs York, 大家會點揀?
go

St. Johannes vs York, 大家會點揀? [複製鏈接]

我女兒分別被St. Johannes & York (蒙特梭利雙語班) 取錄為K1生,現在正頭痛應該揀邊間好. 大家可否俾D意見.謝謝.
   1    0    0    0

我都係收到SJC & York (International) offer, 我揀會SJC.

我收到YORK AM 蒙特 VS SJC , 我比左SJC 留位費 GIVE UP YORK.

Same here... got the accpetance by York (International), SJC and Boxhill, will take the offered by SJC.

引用:Same+here...+got+the+accpetance+by+York+

原帖由 Melodiek 於 12-11-26 發表
Same here... got the accpetance by York (International), SJC and Boxhill, will take the offered by S ...
Why ?

我都放棄左York 蒙班,因為佢每日得30分鐘英文班,同出面其他幼稚園差不多,但學費收4千x12個月,個人認為local stream 黎講太貴。而SJC英語環境,所以揀佢。

由於在網上看到較多的負面消息, 少不免有點擔心, 除了英文教學外, 請問St. Johannes的優勢在哪裡? 小朋友享受校園的生活嗎? 是否很填鴨式的教導? 老師是否有耐心及愛心對待小朋友呢? 請指教.

Personally, I prefer York....

cpc608  I agree  發表於 14-11-7 23:10

我只是有點擔心太填鴨式的教導, 太單向, 有子女正在聖若望就讀的家長可否分享一下? 萬分感謝!

回覆:linwoochung 的帖子

唔覺填鴨式,亞女讀得好開心,每日都想返學。

當年我選SJC, 我囝囝都讀得好開心,小班敎學好過York.

回覆:St. Johannes vs York, 大家會點揀?

最重要開心又學到好品格及語文。之前看明報開心爸媽,一直都沒太正面的comments,有點擔心,所以覺得還是問問家長們最中肯,謝謝!我想學校是有宗教背景,行政可能有少少混亂(查實咩叫行政混亂?),但老師應該是很有愛心的。
請問可否多點介紹一下學校小一升學情況(如知道),找了很久也找不到相關資訊。感謝!

回覆:St. Johannes vs York, 大家會點揀?

對不起,麻煩人還有幾個問題。我都幾確信孩子入讀聖若望英文一定好,但英文好是閲讀層面還是口語層面?有什麼興趣班?要在外面另外補習嗎?在學校會有電視時間嗎?要上網温習或做功課嗎(本人不大希望小朋友時常上網)?萬分感激家長們的排難解分。🙇

沒有電視時間及上網功課。

英文口丶丿

英文口語及閱讀都有。興趣班都有,但唔算多,有合唱團,西班牙文及體操班等

西班牙文都有?好另類好特別呀😃

無上網,太好了。因為York英普班收咗我個B,但我真係唔太鍾意佢要小朋友要時常上網學習。

I am also considering York & St. Johannes for K1 offer.   May parents, who have kids studying at SJC, can share more about your kids' school life at there?  Many thanks!

我應該都係選sjc, 唔選york
‹ 上一主題|下一主題