用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班interview, 唔開金口,怕羞,有無人有offer? ...
go

N班interview, 唔開金口,怕羞,有無人有offer? [複製鏈接]

請教,我in左一間,應該唔得,正在擔心中,小女好怕羞,唔喊肯坐已經好叻,好驚無offer
   1    0    1    0

回覆:fatrabbit 的帖子

唔使擔心! 好多b 都未識講嘢㗎, 老師會留意bb 同父母嘅反應同表現。 我女in 果陣都冇出聲, 但都有offer。

heidya    發表於 12-11-19 23:22

我女唔識講野 in2 間2間都有offer不過..我估猶因為佢已介片

Thanks all, my daughter will have 2 interviews this Saturday. Hope she have offer soon.

我個女一粒聲都無出過,有3個OFFERS!靠“指”同我講野咁lor ... ... 無一個interview 100﹪做晒,做左50%-70%架咋。

fatrabbit 發表於 12-11-19 17:49
請教,我in左一間,應該唔得,正在擔心中,小女好怕羞,唔喊肯坐已經好叻,好驚無offer ...
唔使擔心! my bb 都未識講嘢, 老師會留意bb 同父母嘅反應。 我女in 果陣都冇出聲, 但有砌LEGO同埋打開書仔。之後扭計走出課室周圍睇下,老師反而覺得巨14月行動平衡好又中意同其他小朋友玩, IN完即表示AM班FULL左, PM班好有機會收.

回覆:VeryB 的帖子

我b 做左70% 都唔收, 可能老師見我對阿b 嚴所以佢先做, 未必合佢地教育宗旨所以唔收, 但c9 去第二間in 只做到一樣野反而收, 可能c9 答佢地問題答得好。 所以收唔係只睇b , 父母答問題都重要

請問父母點為之答得好?

cyberz 發表於 12-11-19 23:32
我b 做左70% 都唔收, 可能老師見我對阿b 嚴所以佢先做, 未必合佢地教育宗旨所以唔收, 但c9 去第二間in  ...
我都好讚成父母答問題好重要

因為有一間幼稚園我自問答得好好, 自己都俾自己99分
最終收左 am

回覆:fatrabbit 的帖子

舉例我個日病, 老師問我細佬鐘意食咩我唸左一唸反應慢, 問我平時阿囝玩咩我話讀書, 我無反應到阿囝活潑一面。 反而c9 同佢in 同d 先生傾得好開心

其實叫個1歲多o既小朋友去 interview, 真係睇到幾多野呀?
怕羞唔認人就真係好正常...

我認為學校係要觀察家長同小朋友點樣溝道同相處lor

不喜勿插

我覺得學校係睇年紀去考, 如果你細, 唔出聲做到指令都OK, 如果你大B, 佢會EXPECT你識多D野, 包括講野, SO FAR我個B唔講野, 有幾間都收。

我唸怕醜好過好似我仔甘百厭。

我小朋友in PN, 又係無出聲, 一係老師問咩佢都答: 姐姐, in 4間, 2間收, 1間waiting

剛剛那個星期六interview心儀幼稚園的N班, 阿囡(九月b)臨尾扭計喊左出來, 唉, 心裡打定輸數, 好失望 ~ !

NICOLE123 發表於 12-11-19 20:24
我女唔識講野 in2 間2間都有offer不過..我估猶因為佢已介片

嘩...in n 班己介片?? 係一個好good 優勢, 真係想向你指教, 咁細個點同佢介到.....
因為我個係細b...你個係大b???

NICOLE123  我女4月b 佢15個月左右已經介左片喇. 因為佢比較好肉地..夏好熱佢唔要片. 咁好快就介到.  發表於 12-11-21 12:24

引用:Quote:fatrabbit+發表於+12-11-19+17:49+請

原帖由 heidya 於 12-11-19 發表
唔使擔心! my bb 都未識講嘢, 老師會留意bb 同父母嘅反應。 我女in 果陣都冇出聲, 但有砌LEGO同埋打開書 ...
未開金口,又未識行既細仔咁又點in

回覆:C蓓媽 的帖子

想請教有咩好方法介片?

回覆:N班interview, 唔開金口,怕羞,有無人有offer

我小朋友幾次面試表現都ok, 但早前佢竟然推開老師給他的玩具,你話c 唔c.

funghon 發表於 12-11-23 16:47
未開金口,又未識行既細仔咁又點in
甘在家要多D爬, 之後比多D機會行下...
而家無機會, 試下過2果月, CALL 下有冇吉位放出來囉
‹ 上一主題|下一主題