用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對衡道方方跟金巴倫迦南,邊間好??懊惱中 ...
go

對衡道方方跟金巴倫迦南,邊間好??懊惱中 [複製鏈接]

0    0    0    0

I also want to you know!  

引用:

原帖由 Angus0801 於 12-11-17 發表
方方應該會直升k1 但金巴倫 cannan 不一定。因k 班 比 n 學位小

鍾意迦南嘅校舍多D, 感覺新D, 開揚D, 又有 outdoor playground!  小朋友應該開心D!!  

請問一下對衡道方方幾錢學費?

回覆:dkk0066 的帖子

$3300應該。。。但迦南無學卷唔知幾久呢??

回覆:對衡道方方跟金巴倫迦南,邊間好??懊惱中

除直升同環境問題,還有其他意見嗎?

迦南: about $38000 per year
方方: about $43000 per year
以上學費係全年計,包雜費。
好多學校收11個月學費, 有D收12個月, 不要只看每一個月的學費!!!
至於個人感覺:
迦南(金巴倫): 老師年輕青春及有活力, 校舎大,有outdoor活動空間, 師生比率10:1
方方(對衡道):  老師很有禮貌,師生比率15:1, 英文老師:英藉, 印度藉, 校舎細, 我個人唔like方方用地毯, 老師話隔音好唔怕小朋友跌親, 但一星期先大清潔一次 (我就覺得地板衛生d)
"個人會選迦南"
(資料有錯可更改)

引用:迦南:+about+$38000+per+year方方:+about+$

原帖由 sandyhung_ 於 12-11-19 發表
想問雜費通常指乜?包唔包書簿費?thanks

我只問方方有冇雜費佢話有大約$1500半年, 都冇話包d咩。

引用:迦南:+about+$38000+per+year方方:+about+$

好詳細

引用:我只問方方有冇雜費佢話有大約$1500半年,+

我只問方方有冇雜費佢話有大約$1500半年, 都冇話包d咩。
今年13xx雜費,包書,包晒茶點,5包校服…
5會好似迦南要買咁多印logo合仔,連襪仔都要同學校買…

回復 sandyhung_ 的帖子

sandy,

估唔到我同你既諗法都係差唔多..
我既小朋友都有方方&迦南既offer, 宜家都仲考慮緊邊一間交留位費好.. :)

地方環境好像迦南好D
但學術又好像方方好D
迦南取消學卷後唔知影響好吾好

我都想請問小一派位哪一間較好? 另外,迦南雖然有很大的室外空間,但是否真的会讓小朋友每天在外活动的?

醒目開學勳章

醒目開學勳章

回復 cathysw 的帖子

人地話除消學巻, 就可以教深d課程,  幫助小朋友容易適應小一, 我個人覺得跳艇係一個趨勢, 如下:

2012-13年度退出學券制的幼稚園名單及學費升幅

地區學校名稱學費(2012-13年度 半日班)
中西區聖公會幼稚園$21,500 (↑0%)
東區 高主教書院(幼稚園部)$38,000 (↑58%)
灣仔區香港靈糧堂幼稚園$30,000 (↑25%)
灣仔區聖保祿幼稚園$25,000 (↑4%)
深水埗區 九龍禮賢學校$20,080 (↑0%)
黃大仙區 鑽石山靈糧幼稚園$30,000 (↑25%)
黃大仙區 嘉德麗幼稚園(富山)$24,000 (↑0%)
九龍城區 宣道幼稚園$23,000 (↑17%)
九龍城區 啟思幼稚園(九龍塘正校)$38,000 (↑58%)
九龍城區 民生書院 (幼稚園部)$30,000 (↑50%)
觀塘區 基督教臻美秀華幼稚園$23,100 (↑0%)
元朗區SAGARMATHA KINDERGARTEN$21,360 (↑20%)

回覆:對衡道方方跟金巴倫迦南,邊間好??懊惱中

窩打都收左,但係都係pm,得方方係am,點算好。。。。

想問下是不是所有迦南n班學生都可以直升上k? 今日問他說收460個n班, k1就收260個, 差咁遠應咳不會個個都唔讀卦?

我都是方方迦南揀邊間頭痛緊...
‹ 上一主題|下一主題