用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城綱 BAND 3 男生
go

九龍城綱 BAND 3 男生 [複製鏈接]

小兒是九龍城綱, 科科只有70幾分, 應該係B3生
巳替他報了兩間直資 – 聖道迦南 同 培基.
培基應該無咩機會, 聖道迦南近年又開始受B2/B3生歡迎, 而小兒又比較怕羞實難在interview其間表現自己. 所以希望大家可以比一點意見, 怎樣才有機會在統一派位中穩穩陣陣入到頭一或二志願呢? 我真的不唔貪心, 入到彭或鄧巳好心足.我打算:
自行: 彭學高, 鄧鏡波
大抽獎: 彭學高, 鄧鏡波, 三旬節, 九龍塘, (其他B3的真係揀唔落手)
* 跟據有經驗家長的資料, B3生只可以揀一間B2學校在大抽獎的第一志願, 第二志願巳要開始放B3學校. 如果我以上排列第一及第二志願都係B2學校的話, 係唔係等於放棄了第二志願呢? 而五旬節雖然是B3, 但因為佢都出名, 所以都會多人揀. 咁我係咪又等於放棄了第三個機會呢........

請賜教!

elbar  剛才打錯, 自行 和 大抽獎: 1. 彭學高, 2. 五旬節 較佳。  發表於 12-11-9 22:22
elbar  大抽獎: 1) 鄧鏡波, 2) 五旬節   發表於 12-11-9 21:45
   0    0    0    0

有經驗的家長可以指點一下嗎?謝謝!

SPJB 發表於 12-11-7 11:23
小兒是九龍城綱, 科科只有70幾分, 應該係B3生
巳替他報了兩間直資 – 聖道迦南 同 培基.
培基應該無咩機會 ...
彭是男女校,有女仔爭。鄧為男校,學額亦較多,雖有band 2同學都會將之列為副選,但我知有幾多band 3的同學都可以抽中鄧,始終位多有著數。
如果真係確定是band 3生,你放一間band 2都算搏,不過出年人少少又可以搏下嘅,往年都有band 3生試放鄧在第一,而且上年呢度都有家長話放五旬節第二都有機會抽中,所以以band 3生來說,除鄧鏡波之外,第二放五仍然有機。第三就放新亞,起碼校風點都好過聖三一、蔡功譜、余振強、聖匠、聖母院掛。

Jackieson  agree  發表於 12-11-9 09:23
:verycold: :verycold: :verycold:

我讚同ohnono的意見

SPJB  我意思係五旬節打成三旬節, 下面家長又跟我打. 嘻嘻!  發表於 12-11-8 13:22
SPJB  唔好意思, 我打錯在先.  發表於 12-11-8 13:16

我阿仔是B2尾。
我想自行: 鄧鏡波, 三旬節,
大抽獎: 1) 鄧鏡波, 2) 三旬節, 3) 九龍塘, 4) 新法
這樣好嗎?

鄧鏡波, 三旬節, 校風好嗎? 謝指教~

ohnono  應該係五旬節,不是三旬節。  發表於 12-11-8 12:16

醒目開學勳章

回覆:ohnono 的帖子

請敎: 是否九龍城網科科70分左右是band 3?

ohnono  間間小學都唔同,最好請教下老師,或看看學校的級名次,比對下往年同學所派的學校。因banding是跟名次排不是跟分數的。  發表於 12-11-8 12:21

回覆:babych 的帖子

要看是讀哪一間小學啊

如九龍城學校band 3報新界區中學,可band 2頭嗎?(shatin)

cmvfamily 發表於 12-11-8 10:38
我阿仔是B2尾。
我想自行: 鄧鏡波, 三旬節,
大抽獎: 1) 鄧鏡波, 2) 三旬節, 3) 九龍塘, 4) 新法
自行這兩間都ok。不過大抽獎就最好可以考好d呈分試,如果能確定到band 2位置就唔同晒。
band 2可以揀何官或者胡兆熾,放埋鄧鏡波就好穩陣。

照你現時統一派位大抽獎的排列,如果真係邊緣同學都好正路。(乜今年九龍城多間新法咩,我諗你係想講新亞?)
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

ohnono,

好多謝你嘅意見.
我本身喜歡男女校多啲, 怕全男校學生會比較頑皮, 我兒又比較怕羞, 怕佢比人蝦. 不過, 會等睇完中學巡禮等阿仔自己feel吓喜歡邊間先算.
即係彭同鄧只能選一間在大抽獎了.
學你話, 儘力考埋第二次呈分試先算, 希望有變數啦.
仲有個問題, 是否一定要填哂三十個選擇? 咁即係所有B3學校都要填? 如果真係派左去好差的點算? 玩叩門? OMG!!

ohnono  填晒又無壞嘅,不過就諗到頭都爆,一於有咁多,填咁多啦!  發表於 12-11-8 16:13

你的case 很像我上年啦, 呀仔也是70幾分,
我就自行:  鄧鏡波,彭學高,
大抽獎:  , 鄧鏡波 胡兆熾,彭學高,   ,
他在自行時在,彭學高比較好,老師對他印象不錯, 所以我估他自行時入了" 彭學高"

大抽獎:  , 鄧鏡波 胡兆熾,彭學高,   ,
他在自行時在,彭學高比較好,老師對他印象不錯, 所以我估他自行時入了" 彭學高"

ohnono  如果鄧抽唔到,胡都沒機會了,彭放第三還可以,好可能大抽獎都係比番彭你!  發表於 12-11-8 16:15

各方面比較, 新亞定九龍塘好啲呢?

ohnono  九龍塘的學生傾向精叻但欠缺理想。新亞傾向純樸但欠缺根基。各有擅長!  發表於 12-11-8 16:47
minijelly  路過...個人鍾意新亞多D,早兩年中學巡禮去過呢兩間學校,新亞學生比我感覺私文D,自信D,校長有熱誠D  發表於 12-11-8 13:50

回復 Emilyryan 的帖子

照ohnono咁講, 你咁排咁超級博? 因為大抽獎三間都係B2.
分數不能作準, 我仔科科70幾係B3, 可能你地學校就係B2, 你地老師係咪話你仔係B2? 所以你咁樣填呀!

ohnono  以往彭係2尾3頭,又唔係2同學的喜愛,最多作為保險線。不過轉左校長後都要一段時間才有作為!  發表於 12-11-8 16:53

我地老師係話我仔係B3, 不過我見自行呀仔 in 得不錯, 所以有小小信心入彭.
(因要in 埋家長的), 從老師口中對他印象不錯, 其實我都知超級博的, 所以也有小小擔心啦...

SPJB  津校都要in埋家長? 小朋友的部份主要係用英文定廣東話in呀?  發表於 12-11-9 08:58

ohnono 發表於 12-11-8 12:16
自行這兩間都ok。不過大抽獎就最好可以考好d呈分試,如果能確定到band 2位置就唔同晒。
band 2可以揀何官或 ...

Ohnono:
謝回覆~
如果我想穩陣D,唔博,加上阿仔呈分試無乜進展,甚至差咗。
自行: 鄧鏡波、五旬節
大抽獎: 1) 鄧鏡波, 2) 五旬節, 3) 九龍塘 4)新亞
這樣填,還可以嗎?

對不起,是新亞,不是新法 ^^

ohnono  男仔就真係想搏鄧,好正路,我都會係咁填!  發表於 12-11-8 16:50

Emilyryan 發表於 12-11-8 13:31
大抽獎:  , 鄧鏡波 胡兆熾,彭學高,   ...
現在入了彭也覺不錯. 學校都幾嚴厲(除了交通不太方便外)

SPJB  最緊要讀得開心. 學校係唔係開一班英文班? 多功課嗎?
但我唔明咩係四班分五組, 五班分六組?  發表於 12-11-9 09:04

SPJB 發表於 12-11-8 13:35

各方面比較, 新亞定九龍塘好啲呢?

ohnono,
你的回覆好深奧...... 不過都係要參觀左學校睇吓應覺如何先. 好在鄧, 彭, 五, 胡, 九都在參觀日之內, 希望可以從中有所發現.

smallfoothk  如九龍城學校band 3報新界區中學,可能是band 2頭/中,(shatin)  發表於 12-11-9 18:26

回復 Emilyryan 的帖子

請問  自行  彭  是否全部入申請都有機會面試  ?     家長都要 面試 架 ?
另一間  鄧鏡波 你仔 有沒有機會面試 ?    咁這間家長要 面試 嗎 ?
看bk網  說 鄧  取表要有 ?  達級 才可有機會申請 ,  入表申請都要篩選才能有機面試,
我地 這些一知半解, 真的好想知是否 如此 ?

回復 SPJB 的帖子

九龍塘中學的學生傾向精叻但欠缺理想。

請問 怎樣 知道 ?
看資料 近年  佢同 鄧鏡波  會考率  18%
排名  都好似差不多.....
九龍塘中學 校風 究竟 好嗎 ?
我地 band 3 頭  最緊要是 校風

好煩 !
‹ 上一主題|下一主題