用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園的透明度
go

幼稚園的透明度 [複製鏈接]

家長們會唔會考慮呢樣野呢? 我覺得愈有料的學校愈會公開多D資料,特別係升p1的結果。我留意呢樣野,睇過不同kg的web site,有D kg的面試攪一場大龍鳯但又唔見上p1有乜名校喎,又見過港島一間剛搬去cwb的kg每個月學費都只係二千幾蚊但個p1升學個List唔係男女拔就係st.paul或聖士提反•••••• 點解咁架
   0    0    0    0

回覆:幼稚園的透明度

Which one ate you talking about that moved to CwB and only $2000 but places kids to DB and DG?

引用:Which+one+ate+you+talking+about+that+mov

原帖由 picture 於 12-11-04 發表
Which one ate you talking about that moved to CwB and only $2000 but places kids to DB and DG?
爭崩頭嘅聖公會囉,同所列嘅名校同教會嘅

回復 sbux 的帖子

Oh i see

回覆:picture 的帖子

其實那些資料不知是否真的呢?因為有校長説過,呢啲嘢未必係完全真㗎!

回覆:feiji 的帖子

我相信是憑該年家長提供的資料做統計的,即使小孩在統計後可能也有機會轉校,不過我估要轉一般都是為了更好的學校而轉,應該不會差太遠。

我會留意學校的透明度,但報讀的時候很難以這個作為先決條件,我會先較著重課程。

回覆:seeker.email 的帖子

最重要的是,該校收集到資料後要如實報導。

聖公會好出名架!而且因為重建先至暫時搬去cab, 我甚至覺得佢係幼稚園版嘅HKU,妳睇佢個web d學生獎項睇到頭到暈!佢考題外著重小朋友觀察力同記性,比如佢即興快速做完一連串動作,小明友跟返做。等你備都無得備,死唔死!聴小講佢甚至小出通告,好多都要小明友聼完口述反比爸爸媽媽,真係弱d都唔惦

回覆:GCG 的帖子

GCG, 聖公會係會做好多嘢去幫家長準備考小一㗎,呢樣嘢好重要,所以很多學生都考到好小學。至於少出通告以訓練小孩記性呢樣,其實高主教都係咁,好多嘢都係老師口述叫小朋友明天帶什麼什麼回校,唔出通告㗎。都係一個幾好的心思,因為將來小學都係咁㗎。

回復 feiji 的帖子

i like the way they teach already.  

I think letting the kids tell parents what is required at school not only trains their memory, but logic, responsibility and  spontaneity.

Very good.

Now I know why it is so famous.  

I personally don't like schools that train kids to be robots with many pieces of homework that focuses on repetition only.
‹ 上一主題|下一主題