用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試簡介會... 一場笑話
go

面試簡介會... 一場笑話 [複製鏈接]

仲有26天就知自行分配學位既結果, 這大半年相信玩死不少家長和小朋友, 親身經歷香港政府教育安排的失敗, 世襲位, 計分法嚇怕人, 津校和私校睇準時機如雨後春筍的擴展, 不斷被追捧, 連家長面試題目竟然可發展到:"如果出面名校收你個小朋友, 你會唔會都選擇本校放棄名校?" 究竟面試的意義去了那裡???
參觀了一些簡介會, 最特別的一個就是全程由學生做主持(MC), 當然學生做主持可以訓練他們的膽量, 但一個學校簡介會如果不能清楚道出學校的教學方針, 只輕輕放些相片, 花二十幾分鐘就講完, 碰到一些家長們著緊的題目, 一兩句陳述然後叫你完結後去找老師問, 沒有內容, 氣得我呢!!! 其中最精彩就係搵番升了中學一二三(穿起校服)和大學的師姐來分享小學時的經驗, 什麼經驗都聽不到, hard-sell學校和升讀了邊間名中學就一目了然  

不是想去標籤邊間學校做得不好, 相反希望當教育界的請你們用心將教育這團火好好燃燒下去, 香港的教育才有希望

CurrySo    發表於 12-11-1 02:27
   0    0    0    0

回覆:面試簡介會... 一場笑話

回覆:cronaldochan 的帖子

Good said!

HK教育真係令家長疲於奔命

有更好的對策去解決目前小一派位嗎?
我想有的話,在會議上都不很難通過。
這個世襲制不多不少有著貧富掛勾制度

特登請假去聽學校簡介會, 就是想問一個問題, 結果聽完全場, 只吹噓自己點叻點叻(事實又真係好叻), 唔使你講我都知啦. 又因時間緊迫, 取消Q&A, 只留下問題紙, 說在網上回答, 結果又無答, 氣得我呢!!! 浪費了一天假.

一班仔女响外國讀書嘅弱智官員整出嚟嘅產品就係咁上下質素, 如果唔駛交税養佢地就無咩所謂。

好多學校在簡介會上表揚自己的強項, 弱項只會輕輕帶過. 又或只是校長分享一輪教育小朋友心得, 完全同間學校教學理念無關, 學校的教學模式更加唔提. 不過那有如何. 一樣有3,4千人報名爭入.

新油天正正中哂上面所有point,樓主講他嗎?

albert831  我都唔開名, 你咁坦白.  發表於 12-10-31 16:19
MaiGao  我睇完都正正諗起新油天  發表於 12-10-31 15:42

其實係邊間學校有什麼關系呢? 最重要希望政府和辦學的要反醒

hadwinboy 發表於 12-10-31 15:09
好多學校在簡介會上表揚自己的強項, 弱項只會輕輕帶過. 又或只是校長分享一輪教育小朋友心得, 完全同間學校 ...
我去了培道的簡介會, 就是你所講的校長用了很多篇幅講教學理念, 教學模式, 畢業生代表是一名幼稚園老師。課程同學校強項真係講唔夠五分鐘, 校長話上網有得睇, 你自己去睇, 我O咗咀。主持老師溫文爾雅, 說話令人如沐春風。入學申請表下方, 校方還標明請家長不要緊張云云。但是如此好的學校是二線的, 聯繫中學是中文中學, 大家會考慮嗎? 我想, 現在的情況, 就是家長追捧的結果了。

X拔、X華、X天等等名校, 大家駡得如此利害, 正如你指出, 仍有3, 4千人報名。我們為小朋友爭取的就是有幾多band 1學生, 有幾多入到英中......是我們令到學校變得如此。

journeyman  can't agree more  發表於 12-10-31 23:34

舊油天去果欄先買水果先方便

Q and A 而家都冇放上網。

little_yolky 發表於 12-10-31 16:37
我去了培道的簡介會, 就是你所講的校長用了很多篇幅講教學理念, 教學模式, 畢業生代表是一名幼稚園老師。課 ...

同意.其實唔可以只怪制度同學校, 家長都有份促成今日既局面.
大家撫心自問, 對"英中"真是沒有一點偏愛?? 對"band1 "學校真是沒有一點渴望?

我都怨過恨過, 但氣下了時, 這裡有位前輩問我:
"怨恨計分制度的同時, 可有實質的解決方法提供? "
我啞口無言.

四隻貓 發表於 12-10-31 16:54
同意.其實唔可以只怪制度同學校, 家長都有份促成今日既局面.
大家撫心自問, 對"英中"真是沒有一點偏愛??  ...
其實我真的覺得計分及世襲制沒有問題, 問題是有些考了很多間學校又有幾個offer的家長hold住位。因為現在不同時間公布結果, hold位是可以理解的。其實, 教育局是否可以統籌一下, 所有直資/私小/自行都在同一日公布。那麼, 家長就可以只接受自己1st choice心儀的學校offer, 每人每次只可以hold一個位, 資料上呈中央, 這樣起碼不會有很多數量的位置被hold住了。有些家長說, 有人hold位hold 到9月開學咁無良的。

回復 little_yolky 的帖子

你說得對. 我不滿還不滿, 那些3,4千人報名的我都有份, 又報又考 :;pppp:

引用:HK教育真係令家長疲於奔命

hadwinboy 發表於 12-10-31 17:15
回復 little_yolky 的帖子

你說得對. 我不滿還不滿, 那些3,4千人報名的我都有份, 又報又考

其實果啲學校校長、老師會唔會好難溝通呢? 唔清楚。

醒目開學勳章 王國長老

吾好抱怨side左時間去左d「無用」既簡介會,應該興幸用一小時就睇清間學校吾係自己杯茶,為左自己小朋友,呢d付出,抵俾丫!

carolmum    發表於 12-11-13 01:49
‹ 上一主題|下一主題