用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 S2 geog & history唔識溫
go

S2 geog & history唔識溫 [複製鏈接]

未讀過,有嘜要注意?
   6    0    0    0

回復 Tammie 的帖子

How about S1 ???

阿仔下週測Geography, 再下一週測History, 我都未睇佢考的範圍, 等我今個weekend開始督佢温後再話你知有什麼要注意.

不過一句講到尾, 温晒書(及上堂留心明白)咪識咯, 我反而擔心佢記唔晒D英文字多D.

回復 hw1115 的帖子

我記得阿仔S1 Geography 開頭測驗是考 :-
- conventional sign -- 地圖上的標記名稱及代表圖案, 要識寫識用木顏色筆畫
- scale -- 有幾種scale要記, 要識寫嗰種scale的名, 及識用.

雖然重有其他, 但以上兩項必出, 我當年中一都係測這些.

ydoris  compass bearing 都要溫....  發表於 12-10-31 11:01

Meikin 發表於 12-10-30 17:28
阿仔下週測Geography, 再下一週測History, 我都未睇佢考的範圍, 等我今個weekend開始督佢温後再話你知有什 ...

我又要知! :loveliness:

阿仔 26/11 測History, 10/12 測Geography.

Meikin 發表於 12-10-30 17:37

我記得阿仔S1 Geography 開頭測驗是考 :-

當年中一, 您都記得 ? 好嘢.
只可惜, 我中學係讀 prevocational school, 所以幫唔到阿仔.

142526  什麼是prevocational school?  發表於 12-10-30 23:30

回覆:S2 geog & history唔識溫

History 都係讀下文藝復興果啲。 geography 黎黎去去咪係果幾個scale. 1:5000,1:20000. 比例圖,鳥瞰圖等等等

哈哈! 舊年阿仔都係咁講"中一架野, 媽咪你重記得?"
我答佢: "梗係啦, 我有俾心機上堂及温書嘛!"

唉, 但文科就可以, 數學科.........我已投咗降, 干脆話佢知我好差, 好努力才僅僅合格, 叫佢問爸爸好了.

我仔份geog 肥左 得23.5/50
佢地出Grid square ,要填數字,有出d地圖符號(mc題)
comparison rural areas and urban areas(MC題)
matching and naming這部份其實唔難,但我個仔失好多分,因為佢唔係好識解題,
要答map and plan 的分別,map & plan各出一圖答問題.

簽名被屏蔽

什麼是prevocational school?  發表於 昨天 23:30

即是我不是讀文, 理科, 而是讀商科.

提起History就氣,今天測通識和世史,佢温了成晚通識,無時間温世史,佢只係星期日温過吓世史,今日唔知佢考成點,因為今次我都唔知同佢温什麼?只係叫佢睇書和筆記和習作。

昨天考了History。測驗一日無温過,只是前幾天星期日我同佢簡短的看了一次。今次衰了,佢話照深。有MC,有Question.
Question 問 features of Civilization.  佢話記不起全部feature。星期日同佢go through 習作時,已提佢要背,點知佢無背。
其它的要看卷才知。
看來下次都要同佢一同自定題目温習,再查佢有沒有温到。

heiB 發表於 12-11-1 10:06
昨天考了History。測驗一日無温過,只是前幾天星期日我同佢簡短的看了一次。今次衰了,佢話照深。有MC,有Q ...
您個仔, 同我個仔一樣, lazy.
最慘就係一定要要背的題目, 佢無背. 就真係激心.

heiB  同意,背題目最慘,我仔肯背,但係背好耐,仲係背得不流暢,你話佢,佢又發脾氣,話我長氣成日逼氣。  發表於 12-11-1 13:23

回復 Tammie 的帖子

這個週末啱啱阿仔温完Geography.  佢哋只是測weather & climate兩課, 最基本一定要記以下:
- 5種Climate elements及其measure unit, 及點解釋個result.
- 要識睇氣象圖及上面的標誌
- The 4 seaons in HK -- period & climatic characteristics
- extreme weather conditions 及對我們的影響
- 當有以上情況出現(e.g. typhoon/landslide warning) 政府 / 我們要點做
- weather和climate的分別
- summer moonsoon & winter moonsoon
- moonsoon如何影響香港/中國的氣候
- 影響tempature 及rainfall distribution 的 facotrs

我估除填充及MC外, 多半會出chart / 氣象圖, 叫佢哋從中解釋和答問題,
也應該會要會出moonsoon, 可能要佢哋畫moonsoon方向.

今次睇落應該唔係好難, 加上好多字去年都曾經串過, 爭在如果出圖, 佢識唔識睇及答.
不過阿仔話佢最討厭Geography, 這又另作別論了.

阿仔前日測完, 真係有出氣象圖, 要畫標記, 佢話好易......但一日未派卷都唔知點, 因為佢出名唔小心.  佢依然話好討厭Geography, 我同佢講, 考試應該考Unit 1-4, 而家測驗迫你温了Unit 1-2, 到時咪唔洗咁慘咯.

下星期測History, 這個週末又要開工, 雖然只是測文藝復興(Renaissance), 都好多英文名要記, 祝佢好運了.

阿仔今日開始温History - The Resnaissance, 好多英文名記.......
其實都沒有甚麼竅門, 只要明白晒, 温晒, 串埋D字就可以.  

話雖如此, 但本課本內的資料東一忽, 西一忽, 阿仔上堂抄note又唔抄齊, 所以
最終在給他講解一次之餘, 快速撮寫了一份note, 方便佢重温.  

我而家對Renaissance好熟識了.  希望阿仔可以學會方法温書, 我可以收山.

回復 Meikin 的帖子

你阿仔又係F 2?  History 上次quiz 考Renaissance 俾幅圖佢就問long question,好多唔識,老鼠拉龜,救命呀!點溫?

Meikin 發表於 12-11-10 23:50
阿仔今日開始温History - The Resnaissance, 好多英文名記.......
其實都沒有甚麼竅門, 只要明白晒, 温晒,  ...

唉~~可惜阿女仲用小學思維去溫. 唔會融會貫通. 係好勤力溫晒, 但考試轉個方法問, 用下唔同字眼, 就唔識. 死咕咕~~

阿仔昨天測完, 話份卷冇佢想像咁難, 只是MC及long questions, 冇filling in blank.  不過佢話long question部份沒太大信心, 因為都係有D都係出圖, 答案不是straight answer........

Yanamami  我女唔係straight ans. 就死.....:igiveup:  發表於 12-11-15 10:26
‹ 上一主題|下一主題