用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我個仔真係好壞
go

我個仔真係好壞 [複製鏈接]

佢f3 ,日日放學就會旺角蒲,晚晚一二點先返!我咩都唔聽我講,我試過唔比錢佢,佢一樣無視我,我可以點做?
   0    0    0    0

回覆:monking 的帖子

揾學校社工。

monking 發表於 12-10-16 22:54
佢f3 ,日日放學就會旺角蒲,晚晚一二點先返!我咩都唔聽我講,我試過唔比錢佢,佢一樣無視我,我可以點做 ...

唔好再用強硬手法對佢了,行唔通架~
搵專業社工同佢傾,或者你自己改變同佢溝通方法,
表明你不是管佢,而是關心佢,但千萬不要強硬與他衝撞,
要好似朋友咁坐低慢慢傾,同子女關係唔好很難有計傾架...

佢Form one/two 果陣係唔係咁架? 係最近至變成咁架 ?

受朋輩影響 ?

佢而家d呀,請樓主請吓.

貢獻勳章

快快找社工幫手,佢已成了邊青,再不救便冇得救!

相信他是在家缺少了關心或家人對他的欣賞.要對外尋求,又或家人常常吵架,另他這在家感到不安.

"提醒"(如提他要好好讀書,早點睡等等),在他來說不是關心,是批評,是不接納.多多找好的地方天天讚讚他,譬如他反應敏捷,口才了得.一句責罵也不要,要一個開開心心的家.

他能在家得到認同便會喜歡留在家中,或做家人喜歡或認同他做的事.

快D搵學校社工幫手,你自己亦都要同社工合作,將阿仔由邊緣之中救出來。
F.2-F.3係最容易學壞既時期,唔可以忽視。

我仲記得我F.2既時候,一個本來幾乖既同學唔知點解同個壞學生做朋友,
半個學期就學壞晒,除左好事之外咩都做,後嚟仲逃學,未讀完F.3已經綴學了,
反而那個壞學生仲讀到F.5。

回覆:我個仔真係好壞

搵一曰兩個人去食一餐好既自助餐,開始時講下咩好食,好玩,潮物。食左一輪之後才慢慢講,去夜街,無問題,男仔是應該見識多一點。但我又擔心你,每晚聽見你回家的門聲,我的心才安穩一點,怕你有交通意外,怕有仆頭黨。又怕你唔夠訓,如果你可以十一點到返到就好啦。你大個仔,我當然支持你,信任你。講完起身拍一拍呀仔膊頭,望住佢。之後起身出去拿食物。

阿仔大過左,可能受朋背影響,比D空間佢想下。一開始,唔好reject 佢,要認同,但唔代表可以做,只是將大家的guide line 啦近D。一兩點返,就要求佢12返,要佢慢慢適應。努力,千其唔好發火。

kilykilyk    發表於 12-11-2 13:26
skyskyy1    發表於 12-10-29 08:08
囝囝mama    發表於 12-10-28 13:28
csy_ma    發表於 12-10-26 19:20

回復 monking 的帖子

等佢返黎,攬吓佢,話真係幾擔心佢。表達完關心之後,就叫佢快d瞓

唔好再鬧佢勒,有時人係會突然受某樣野迷惑既,要俾時間佢。最緊要同佢仲有偈傾。

我後生既時候,試過鍾意咗個黑社會,都試過唔返屋企瞓既日子(但已讀完中學,出過黎做野,辭咗工,正打算重考大學),果陣時,我屋企對我好包容,所以後來我先可以回頭。俾d時間佢啦,唔好鬧,但都唔可以放棄,加油!

baoying    發表於 12-11-13 11:59
HY412   妳真係好坦白....坦蕩蕩  發表於 12-10-27 22:25
Sumyeema1  鍾意咗個黑社會  發表於 12-10-26 23:18
Sumyeema1  鍾意咗個黑社會  發表於 12-10-26 23:18

我姐姐以前都係咁,逃學遲到全校之冠……但記緊吳可以鬧,越鬧越反叛,經濟封鎖都係其中一個問題,壞d會搞到佢偷錢(認真),慢慢續少比佢,同時又提點下佢,或者有時搵d活動可以同佢一齊去做,而且須要多d同佢交心,做到好似朋友咁,咁佢可以返到轉頭,當然社工都係必須嘅!!

try to talk to him and encourage him more

你要找出原因,了解下佢奌解要噤樣做呢?係唔係唔想讀書或是跟同學一齊去浦呢?如果是無心向學,便學一些技能,如果是同學便遠離這些同學,又或者接他放學。

無論點壞,都係你個仔~ 要快 d 救.....越遲救,越難救。

首先要知道佢沉迷d咩,係咩令佢放棄正常的學生生活;機鋪?濫藥?女仔?or 其它愛好?會唔會在學校比人蝦、比人欺凌?被迫跟大佬?轉校會唔會有幫助?係咪樓主或家庭問題,出現e個結果?

你關佢水候,亦可能間接比佢的損友一個機會,教識佢用其它方法賺錢;若是,你地會越行越遠。係e 個時候,你需要專業社工。起碼利用政府的資源救阿仔,比你上網咁問有效。

最壞情況,若點都救唔到,就要佢慣一鋪。置之於死地而後生;比 2、3年時間佢,希望係入面會開竅~

我唔知妳情況 分析唔到
但如果發生係我身上
我會睇情況壞成點
首先 返學校同校方商量
如果情況好差
而佢又唔想上堂 只係想返學追女仔
我會幫佢 退學
等佢試下失去的感覺
而家D小朋友 成日都以為青春
做錯事無代價
學校係困住佢的地方
妳放生佢 等佢反醒