用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解D學校要在同一天安排interview?
go

點解D學校要在同一天安排interview? [複製鏈接]

相信原因係想1: 見少d 學生, 減少工作量!2: 要家長決定到底邊間先係最心儀學校。
3: 報名費已收咗, 但唔用見咁多人, 抵!
4. 收集郵票, 不用浪費回郵信箋, 因為那些都是學校的$$$$$$$$$!!
   0    0    0    0

回覆:點解D學校要在同一天安排interview?

你諗得太多啦

其他是否我想多了, 就唔知, 但朋友孩子是以上其中一間的暑期工, 工作是剪郵票。

咁又未必的, 有時係行政上的安排, 那麼多間, 總有一間撞期的.

回覆:momochiu 的帖子

人人想法不同,你要噤諗學校都冇辦法! 不過,我諗人地噤大間學校唔會為左果堆郵票攪噤多野,因為人工都可能唔止這個數! 再者,同一曰面試要取捨都好正常,十月十一月係面試高峰期是事實,凡事看得闊心亦會更廣大,不要事事總以自己立場出發,總會有得著。

回覆:momochiu 的帖子

唔通掉哂d郵票,或寄翻俾家長,又或者叫家長搭車嚟攞返?你又認為可以點安排?

回覆:點解D學校要在同一天安排interview

有d學校安排星期一至五,家長又怨要請假;安排星期六又點會唔撞,尤其好多家長都未了解學校,就大包圍報咗先講!咁係會有成本嘅

點算好    發表於 12-9-29 16:44

回復 luilui007 的帖子

完全同意。好似我公司同事,公司話年終雙糧按比例撥入底薪,同事不需服務滿12個月才有雙糧,為加強競爭留人,同事卻說,公司邊有咁好死,吾方好事,要反對咁話,總是想人壞的一面。

學校都有自己的時間表,除了面試安排,還得處理本身的校內事務,撞期相信並非處心積累的,只係大部分學校都在那段時間有空擋面試。

回復 luilui007 的帖子

妳講得好到肉。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

星期一至五要教學,分時間出黎面試就=學生上少左堂,還有..9月剛開學,老師又要搞校務,11月D學校又有可能考試,10月面試都好正常

又係喎,D學校點解唔曉協調到確保唔會有小朋友面試撞時間,成日都咁「自我中心」懶巴閉,以為人地一定要嚟in,係都要家長做決擇,衰到死,hehe.
最好攪個全港私立、直資小學統一面試,咁味唔駛家長煩去邊囉,好無?^_^

醒目開學勳章 王國長老

樓主你唸太多了。話你知,校長親口同我講,年年丟幾百個folder,就係家長交portfolio既野。學校根本無人手去處理呢d野,所以而家因為環保問題,吾收咁大本portfolio。連新淨folder都吾得閒要,怕且吾會有時間meet郵票吧

momochiu 發表於 12-9-29 10:44
其他是否我想多了, 就唔知, 但朋友孩子是以上其中一間的暑期工, 工作是剪郵票。 ...
10月份interview既回郵信封儲到暑假先剪? 阻"訂"d嘛? 專登請個暑期工剪郵票, 會唔會妹仔大個主人婆d呢?

回復 Yanamami 的帖子

郵票錢夠唔夠請呢個暑期工呢?

回覆:marcuscyrus 的帖子

暑假工做完正事仲有空當然剪郵票啊,成本不變,剪出來的都是淨利潤喔

Yanamami  "......工作是剪郵票."我見佢係禁寫咋.  發表於 12-9-29 18:05

引用:其他是否我想多了,+就唔知,+但朋友孩子是以

原帖由 momochiu 於 12-09-29 發表
其他是否我想多了, 就唔知, 但朋友孩子是以上其中一間的暑期工, 工作是剪郵票。 ...
Cut stamp I think they just don't want to waste only !

引用:學校都有自己的時間表,除了面試安排,還得

原帖由 emilylumlum 於 12-09-29 發表
學校都有自己的時間表,除了面試安排,還得處理本身的校內事務,撞期相信並非處心積累的,只係大部分學校都 ...
Agree 甘多直私,難道要d學校大家就下你咪同我一日呀?又要係盡快知結果再決定報邊間定津校好,時間又緊迫,開學後老師都要處理教學,等等的一大堆事。就算學校有心又如何,你也何嘗不是想間間見晒集晒先選擇,難道學校又無呢個權利嗎?

YIN-MA 發表於 12-9-29 12:07
又係喎,D學校點解唔曉協調到確保唔會有小朋友面試撞時間,成日都咁「自我中心」懶巴閉,以為人地一定要嚟i ...
都好, 但系每間的要求都唔同, 有些看重數學, 有些看重音樂...唱歌跳舞雜耍...換言之, 最好是以高標準者為基礎, 計起來, 要考6~7樣, 一日全日搞掂曬, 還要分區考....

呢個世界唔会為一個人而改變,我地只可以喺當時嘅環境下作出最適合自己嘅选择
‹ 上一主題|下一主題