用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 梁文燕紀念中學交流區
go

梁文燕紀念中學交流區 [複製鏈接]

大家好!
今年有無人去左梁文燕?我亞仔剛入左梁文燕讀F.1,希望有家長同我分享下啦!
   3    0    0    0

今年係學校承辦商買左2套夏季校服,點知洗完朗乾時見到兩條褲唔同色水架!?D質地都唔得喎,冬季果套都唔想係佢度買略!

Hi etK@n,
終於見到有同一中學嘅家長喇, 多多指教

我仔讀梗中一,都幾多默書同小測,仲好恐怖話成日有五成人唔合格,好得人驚

好開心認識你,同校的書友仔以後可以多D交流下!
係呀,呢間校好嚴! 今晚已開始溫習下周的統測,呀仔最怕串字,死到灘灘腰

你小朋友係咩班呀? 我仔讀1A, 啱啱上星期五去家長會, 我覺得亞仔班主任好盡責, 亦真係有留意小朋友平時嘅表現, 好開心無幫亞仔搵錯學校

我仔都勁怕串字, 唔知來梗個統測, 會唔會又出中轉英, 英轉中咁呢? 老實講, 我自己讀英中, 我對住佢D中文教科書都幾R頭, 好似PATTERN係數學嘅解釋叫咩, 我到依家都唔記得

唔係喎,1A班係英教數,數學係用英文教架!

呀!我可能誤會左喇!係呀D中文譯名好古怪架!
我個仔都係1A,真巧啊!

咁啱
來梗個統測要俾心機, 下年編班好重要, 大家要努力呀

回復 etK@n 的帖子

最慘佢測驗係俾中文解釋你, 要你填番英文TERM呢, 真係想死

我果日要去飲無去家長會,你知唔知下年有無普教中?

咁又無提喎, 但可申請中教數

啱啱問左其他家長, 應該唔係普教中喎

唔該晒!

etK@n你好,
想問下你小朋友讀左梁文燕一段時間覺得怎樣,
比想像差還是好,我仔仔是今年選校的因我都想選梁文燕,
佢自己都好想入呢間,所以請你幫忙提供一下謝謝!

近年大攪交流活動,一年下兩三次,有官方的如星加坡、近則有台灣及內地的數天團,遠則也有紐西蘭。而最近則有一個為中三至中六的東南亞考察團,為隆重其事,校方派發通告與中三至中六四級共約六百人,連同一文格紙,有興趣參加者需要作一文章表達參與的目的及期望,很多同學為此費盡心思,為的只求勝出!但結果公佈後,出奇地全數為中四及中五級某學會的廿多名會員!有同學問老師評審準則,大部份老師均设有明確回應!而校方亦设有提及準則及張貼勝出作品!情況有點令人不安!而另一個將會舉辨的星加坡團,因參加的同學需於家中接待另一來自星加坡的同學,但由於該校學生家境一般,能達標的可能只有三數個!而參與該團的其他要求不高,費用也可接受,但一直也设有同學報名!經不段地加以推銷,最終全校只有四名同學參與!我的兒子亦未能參加!感到十分失落!其實該校以往一直也不攪這類為小數人服務的交流活動,而我選校的原因是校風簡樸,學生儀容良好,老師關愛學生。但轉換校長後!一砌皆變!到處包裝得五彩繽紛,最令費解的是掛於正門的〝關愛〞橫額,與一些如〝無煙校園〞之類的有異曲同工之妙!帖子實在有點長!不過不吐不快!請見諒,其他家長如有相似的情況,歡迎提出。

今年中六的畢業班!

http://www.youtube.com/watch?v=uvcVRA8q-4U  

HI cobilau 對不起,呢排少左上黎睇!
依家第二學期了,個仔讀得幾開心,其實D野唔係好難,功課唔多。
過往校長點推交流活動我唔知,亞仔重係中一所以沒有什麼交流。
整體來說校風都幾好,害群之馬每間學校相信都有,給他早些經歷真實社會都會有的事。讀書真的好講個人,現在慢慢摸索由中小轉了英語教學(部份),開始有點兒適應。

忘記回答你,是比想像中好的。因亞仔係B1尾B2頭果隻,蠢又蠢唔晒、叻又唔話得,初時想遲D再轉英中啦!(想下炸!)讀下又覺得係度適應英語教學都有D辛苦,而中文又幾OK嗃,加上結識到幾個傾得下算幾乖的同學,佢都話未必想走。
唔知有咩你想知的呢?希望可以幫到你啦!

Hi!你們好, 我都想知多啲學校的生活, 例如: 食飯是否在學校, 課外活動,課後補低等等?
‹ 上一主題|下一主題