用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣處置KG的物品?
go

怎樣處置KG的物品? [複製鏈接]

小朋友剛升小一, 3年KG的書, 簿, 勞作一大袋~~
除了留下成績表和一些相片外, 其他的東西你們怎樣處置?
全部掉進垃圾桶內?
   0    0    0    0

我有keep 起哂佢, 盡量keep 囉, 想可以第時比番佢睇嘛~

我啱啱係到影緊啲畫、小手工、心意咭,之後會掉,不過會留起啲好 sweet 嘅擺枱頭,提自己跟功課時唔好太惡,咆哮都要温柔啲!

今日屋企好靜,唔慣添!

回覆:A-Mum 的帖子

我只留下畫册同圖書,其他的都棄掉,係有些不捨得,但太多迫爆書櫃了

課本及圖書類早前巳捐出

Scan 同映相存檔。

snowbell  我都是將圖畫勞作映相存檔  發表於 12-9-8 17:27

我女今年升小一, 上星期執好幼稚園d手工勞作, 作業同書, 亞女取番n班同k1時既勞作來玩, 仲話都唔記得個時整過依d野, 佢仲攞嚟玩左一輪, 見佢好enjoy好開心, 我諗如果我之前掉了, 依d回憶就無哂, 好可惜啊! 我現在仍keep 住佢n班至k3既物品, 用學校時既生日會袋每一級咁載住一袋, 放在衣櫃頂上層, 盡可能keep 住先, 雖然我家地方唔係好大, 但都想盡量留起佢.  因為我細個時亞媽都無同我留起我細個時既勞作, 所以現在想睇都無....

勞作影相跟住掉,功課要keep 多1-2年用作升k2 妹妹額外課程

圖書俾哂人喇,畫作同功課都有KEEP,屋企地方細但唔捨得掉

老公是位五常法常客, 基本上所有勞作給他全部掉了, 而課本及圖書類送給朋友, 或有需要的人
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

書本習作等全部進了環保箱。

回復 paltiBB 的帖子

五常法常客 咁你屋企一定好整齊

LVictoria 發表於 12-9-7 23:50
回復 paltiBB 的帖子

五常法常客  咁你屋企一定好整齊
屋企細無辦法啦! ,  整齊真是的, 好彩依家有數碼相機可以影下來, 不然, 只有回憶.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

以前都嘗試用箱擺起,甚至用迷你倉。但係一但被封印,唔會咁易再攞番出黎睇。
反而掃描咗或影低咗,間中上網click開都會望番小朋友嘅『傑作』。

所有勞作我都有影相存入電腦, 實物都一直存放住, 而家開始會得閒掉啲, 唔多覺嘛. 書本就部份可以留比細佬用, 唔可以翻用的遲啲都會放入回收箱架喇. 每年一本晝冊就會留返, 生日相架都會留起, 畢業禮場刊都留. party 袋, 毛巾, 毛巾盒就會小學繼續用, 去操場小息時會用 party bag 裝好晒啲野先落操場.
‹ 上一主題|下一主題