用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒有人知道荃灣聖方濟收那間小學?
go

有沒有人知道荃灣聖方濟收那間小學? [複製鏈接]

多謝發表
   0    0    0    0

我個仔讀柴天(成績B2尾) ,攪珠甲部排佢弟一,諗住男校小左女生多D機會,但結果都唔得,扣門都無得IN!

不要灰心,只要仔仔發力一定明天會更好。最後入了那間中學

我仔讀馬灣基慧, 我甲乙部都排第三, 結果派到荃濟, 講真呢間學校唔係我杯茶, 所以知道結果時,我叫亞仔去我心儀嘅學校叩門, 佢唔肯仲同我講: 點解要我比人揀, 可唔可以尊重下我嘅選擇(因佢對抽到荃濟係感到十二分滿意), 即時無言以對。

smallfoothk  朋友的孩子一樣,現讀得開心  發表於 12-7-17 15:34

回復 mamajessica 的帖子

想問下點樣先知今年馬基小朋友升中的情況呀~謝謝

你遲d可以喺學校嘅網站睇到,而我仔果班有人派到喇沙、荃官、 安柱、 可風、 上智、 德望‧ 何傳耀、 亦有人派去獅子會、 林百欣、胡漢輝、葉紀南、總括係全校55%入英中。

mamajessica 發表於 12-7-17 13:47
我仔讀馬灣基慧, 我甲乙部都排第三, 結果派到荃濟, 講真呢間學校唔係我杯茶, 所以知道結果時,我叫亞仔 ...
其實你仔仔冇揀錯學校, 最近睇新聞話某英中名校中五生勒索政府高官罪成判感化, 感歎家長對選校著眼點還是崇拜名聲和外表居多。聖芳濟的辦學團體法國聖母小昆仲會於全世界專揀窮地區建校,目的是能幫到一些真正需要幫助的失學兒童,培養正確的人生觀,助他們成才,貢獻社會和國家。老實說,有幾多學校能大量培養出像梁成恩、黃家熙這些能為社會捨身為人的英雄?香港現在有錢了,漸漸這些實而不華的學校開始被人看不起, 但它們絲毫不棄屢,默默耕耘,視所收學生如家人,故能培育出大量名人。唔講你唔知,很多Band 1 中學校長都是產自聖芳濟的呢!

vincentchiu888 發表於 12-7-18 13:41
其實你仔仔冇揀錯學校, 最近睇新聞話某英中名校中五生勒索政府高官罪成判感化, 感歎家長對選校著眼點還是崇 ...

多謝你嘅見解, 自己亦已諗通。昨天亞仔考完PS1試要留校參與足球隊選拔,結果可以入圍, 見到佢果種喜悅,我都感到欣慰。一直以來, 我唔希望自己嘅小朋友只是為了一張證書而讀書,眼看身邊很多朋友大學畢業後還沒有明確嘅路向,冇目標,冇方向,冇追求,什至乎冇品,真係好無奈!

我仔仔都是派了荃灣聖芳濟, 起初都很不開心, 因不清楚這校, 好像累了阿仔, 現在心裡都不舒服, 不過仔話他會努力讀書還開解我, 其實他的成積吾差,
總平均分有88分, 可能小學不好影響
‹ 上一主題|下一主題